Divat és integráció

Az előző számunkban Szim András, a Rákospalotai Leánynevelő Intézet igazgatója kérdezte Varga Erikától, a Romani Design vezetőjétől, hogy „Ugye fogunk még együtt dolgozni, és milyen elképzelései vannak a közös munkáról?”

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A XV. kerületben élő Varga Erika tavaszi naptárja már most tele van, brüsszeli kiállítástól a Dohai Fashion Weekig számos rendezvényre hivatalos. Azt is elmondta, hogy a Leánynevelő Intézet lakói közül hat diák vesz részt a modellkurzusukon, melynek a Budapesti Operettszínház is helyet ad. Az idén is csatlakozni fognak számos Roma Naphoz kapcsolódó programhoz, különböző divatworkshopokkal.
A Romaninak, Magyarország első roma divatstúdiójának társadalmi küldetése, hogy egyedi, kézműves designtermékeikkel segítsék a romák társadalmi integrációját. Varga Erika elmondta, hogy folyamatosan szerveznek mentorprogramokat, akkor is, ha éppen nincs rá pályázati forrásuk. A gyakornokaik romák és nem romák, külföldi diákok is jelentkeznek hozzájuk. Nem véletlen, hogy Varga Erika ennyit foglalkozik oktatással, pedagógiai vénája mindig is volt, régebben oktatási-mentorálási projekteket valósított meg. Az oktatást a roma integráció szempontjából nagyon fontosnak tartja. „Minden kultúra és nép esetén fontos, hogy a saját értelmisége mit és hogyan csinál. A roma értelmiség száma növekszik, csak sajnos kevesen vannak, akik a kulturális identitásukat is hangsúlyosan vállalják. Úgy gondolom, hogy nem szerencsés hátat fordítani mindannak, ami a gyökereinket jelenti. Mindenkinek meg kell találni ebben a saját útját és a Romani jó példa lehet erre.”
Ha pedig kívánhatna valamit, akkor az lenne, hogy a romák tiszta lappal indulhassanak. Varga Erika szeretné, ha a többségi társadalomba beivódott sztereotípiák és negatív minták megváltoznának. Ezzel kapcsolatban optimista, de tudja, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. „A mi sikertörténetünk is bizonyítja, hogy van remény.”
Varga Erika Pásztor Annának tette fel a következő kérdést: „Májusban a gyermeknapot egy speciális Romani divatbemutatóval ünnepeljük, velünk tartasz-e újra?”

Comments are closed.