Digitalizált bíróságok

A „Digitális Nyílt Nap” roadshow legújabb állomása a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság (közismert nevén az Újpesti Bíróság) volt november 28-án. Az eseményen a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelene és jövője mellett megismerkedhettek többek között az Újpesti Bírósággal is.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság Tavasz utcai épületében huszonegy bíró dolgozik. Az érdeklődők megismerhették a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, az ügyfélközpontok és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-akták működését is.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ezeken kívül az érdeklődők megismerkedhettek a beszédfelismerő szoftverrel, valamint a Digitális Bíróság projektekkel is. A BRFK képviselői pedig bemutatták többek között a nyomkövetőt viselők figyelésére szolgáló legmodernebb eszközüket is.

Társszervezetként a BRFK XV. Kerületi Rendőrkapitányságának vezetője, dr. Balogh Róbert rendőr alezredes is tájékoztatta résztvevőket a rendőrség aktuális informatikai fejlesztéseiről.

A „Digitális Nyílt Nap” projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió több mint 2,5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásából valósul meg. A program nem most, hanem már korábban elkezdődött, egy éve felmérték, hogy a bírói hivataloknak milyen technikai eszközökre lenne igényük. Ez alapján 3200 eszközt szereztek be, melyből a november 28-i újpesti eseményen jelképesen néhányat (Iphonokat, tabeleteket) át is adtak az illetékeseknek, a többit pedig hamarosan kézbesíteni fogják.

Comments are closed.