Demokráciától a szabad városokig

Nagyszabású nemzetközi konferenciát tartott Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen szeptember 16-17-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete. A hazai és külföldi szakértőket, aktivistákat, döntéshozókat, újságírókat felsorakoztató tanácskozás célja az volt, hogy teret adjon a hazánkat, és a világ más országait napjainkban érintő, meghatározó politikai, társadalmi, gazdasági, valamint környezeti átalakulásokkal kapcsolatos stratégiai gondolkodásnak.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Karácsony Gergely főpolgármester nyitóbeszédét angolul tartotta meg, melyben kitért arra, hogy a demokráciáért ma jogosan aggódnak, mert nem evidens, hogy könnyű fenntartani. 

„Egyik legnagyobb probléma a demokratikus társadalmakban létező szegénység, ami nem egyszerűen a szociálpolitika kudarca, hanem a demokrácia hitelén esett sérülés” – fogalmazott a főpolgármester posztjában. Hozzátette: a konferencián beül szervezték meg a Pact of Free Cities, azaz a Szabad Városok Szövetsége polgármesteri csúcstalálkozót is, ahol az alapítók kibővítették a 2019 decemberében a visegrádi fővárosok által életre keltett városszövetséget. 

„Egy közös nyilatkozatot is elfogadtunk. A Szabad Városok Szövetsége egy globális értékalapú városszövetség, amelynek keretében a városvezetők szorosan együttműködnek a demokrácia és a jogállamiság erősítése, a progresszív, fenntartható városi szakpolitikák sikerre vitele, illetve a rasszizmus, a homofóbia, a gyűlöletbeszéd és mindenfajta kirekesztő ideológia elleni közös fellépés céljából”– írta közösségi oldalán.

Mindemellett a főpolgármester a rendezvényen adta át a Budapest Díj a Fenntartható Demokráciáért (Budapest Award for Sustainable Democracies) elnevezésű, üvegplakettel járó díjat. Hárman kapták meg az idén első alkalommal átadott elismerést.

Ivan Krastev, bolgár politológus, társadalomtudós a demokráciáról szóló nemzetközi tudományos diskurzushoz tett jelentős hozzájárulásáért kapta a díjat. Krastev  szakterülete a kelet-közép-európai nacionalista populizmusok leírása, számtalan magas szintű elemzést közöl a térség nyugatosodásáról, illetve demokrácia-deficitjéről.

Elismerték Aleksandra Dulkiewiczet, Gdańsk polgármesterét, a lengyel jobbközép párt (Polgári Platform) politikusát is, aki Pawel Adamowicz előző polgármester meggyilkolása után vette át az legendás Szolidaritás szakszervezetről és az a köré szerveződő társadalmi ellenállásról elhíresült város vezetését. Dulkiewitz a nacionalista populizmus egyik fő lengyel kritikusa, a véleménypluralizmus és a befogadó társadalom szószólója.

A harmadik díjazott LaTosha Brown amerikai közösségszervező, aki a Black Voters Matter Fund társalapítójaként fontos szerepet játszott a fekete szavazók politikai aktivizálásában a déli államokban, jelentősen hozzájárulva a politikai részvétel szélesítéséhez, a hátrányos helyzetű, alacsonyabb státuszú szavazók demokratikus akaratának érvényre juttatásához Alabamában és Georgiában. Brown társadalmi aktivista munkája mellett a Harvard Egyetem tudományos munkatársa és a TruthSpeaks Consulting filantróp tanácsadócég tulajdonosa.

A tanácskozáson részt vett Cserdiné Németh Angéla, a XV kerület polgármester is.

Comments are closed.