December végéig lesznek fogyasztóvédelmi ellenőrzések az üzletekben

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

November közepén kezdődött és december végéig tart a fogyasztóvédelem karácsonyi ellenőrzése, ami az anyagi és termékbiztonságot egyaránt érintik – mondta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy december 9-éig 835 üzletet ellenőriztek, a jogsértések aránya 34 százalék volt, 830 próbavásárlás végeztek, 28 százalékot tett ki a kifogásolási arány, országosan pedig 8 millió forint bírságot szabtak ki. 

Az üzletekben és adventi vásárokon nézik, hogy az árat hogyan tüntették fel, hitelesek-e a mérőeszközök, adnak-e nyugtát, és van-e panaszügyintézésről szóló tájékoztatás. Tipikus hiba például, hogy belemérik a csomagolóanyagot is a termék tömegébe. Előfordult, hogy a terméket magasabb áron értékesítették a meghirdetett akciós árnál.

A fényfüzérek termékbiztonságát az üzletekben és a vámosokkal együttműködve a határokon is ellenőrzik. A vizsgált, 64 típusú fényfüzérből 8 volt biztonságos, a többit levetették a polcokról, megközelítően 150 ezer veszélyes fényfüzért vontak ki a kereskedelemből, illetve nem engedték az országba behozni.

Az online kereskedelem egyre népszerűbb értékesítési csatorna. A webáruházak jogsértései a korábbi évek átlagos 54 százalékához képest 2019-ben 17 százalékra csökkent. Készítettek egy adatbázist is, a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen, ahol a jogsértést elkövetett webáruházak adatait gyűjtötték össze.

A fővárosban a karácsonyi fogyasztóvédelmi akció során 52 árusítóhelyet ellenőriztek eddig, 37-nél nem volt kifogás, 9 esetben a helyszínen pótoltatták a hiányosságokat, 6 esetben indítottak eljárást.

Comments are closed.