Dagadó izmok

Sportoláskor gyakran sérül az izom, melynek tünete a kellemetlen fájdalom. Számos esetben a túlterhelés az oka, azonban a mozgás előtti bemelegítés és a befejező levezetés hiánya is befolyásolhatja az izombaleseteket.

izomszakadás
Sokszor pedig későn megyünk szakorvoshoz, mert a tüneteknek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Az izomláz, az izomgörcs mindenki számára ismerős, kellemetlen, idővel azonban elmúlik. Gyakran ezekhez a tapasztalatokhoz mérjük izomsérüléseinket, és csak legvégső esetben keressük fel az orvost. A zúzódást sokan apróságnak tekintik, pedig ezzel is szakemberhez kellene fordulni.
Izomszakadás esetén az izomköteget felépítő rostok szakadnak el, éles fájdalom kíséretében. A részleges izomszakadás csak néhány rostot, míg a teljes az egész rostköteget érinti. A sérült testrészt nehéz mozgatni és erősen meg is duzzadhat. A vizsgálatkor minden esetben készül röntgenfelvétel is, ezenkívül ultrahang-, vagy ritkább esetekben mágnesesrezonancia-vizsgálattal lehet további információt kapni az izomsérülésről.
A baleset után tehermentesíteni kell az izmot, súlyos esetben az orvos azonnali operációval helyreállítja az elszakadt izomrostokat és eltávolítja a szakadáskor keletkezett vérömlenyt. A pihenési idő letelte után gondosan megtervezett gyógytorna szükséges az izomműködés helyreállításához – olvasható a sportorvos.hu oldalon.
Városrészünkben a XV. kerületi lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezők a Rákos úti szakrendelőben részesülhetnek sportorvosi ellátásban. A szakrendelő rendeléseinek elérhetőségei az xv-euint.hu honlapon olvashatók.
Az izomlázzal foglalkozó cikkünk a 16. oldalon olvasható.

Comments are closed.