Cukrosan keserű élet

Hazánk lakosságának több mint hét százaléka cukorbeteg, és sajnos évről évre nő az érintettek száma. A diabétesz, azaz a cukorbetegség világnapjának nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet ­november 14-ét, ilyenkor nagyobb ­figyelmet kap a népbetegséggé váló cukorbaj.
A diabétesz bármely életkorban jelentkezhet. A betegség 1-es típusa az inzulin hiányának, illetve csökkent termelésének következménye, mely általában fiataloknál alakul ki.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ennél jóval gyakoribb a betegség úgynevezett 2-es típusa. Kialakulásában a genetikai hajlamon kívül számos olyan tényező is szerepet játszhat, amely ellen van módunk védekezni. Az elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás és vérzsírszint, a csökkent fizikai aktivitás, valamint a lelki, érzelmi problémák is vezethetnek cukorbajhoz. Vannak bizonyos tünetek, amelyek esetén felmerülhet a diabétesz gyanúja. A hirtelen fogyás, a szájszárazság, gyakori szomjúságérzés, fáradékonyság, a látászavarok mind figyelmeztető jelek. A férfiaknál merevedési zavarok, illetve az impotencia a cukorbetegség jele is lehet.
A betegséget illetően megbízható eredményt a szakember által elvégzett úgynevezett terheléses vizsgálat ad. Ha éhgyomorra történt terheléssel a vércukor nagyobb mint 7 mmol/liter és 120 perc után pedig meghaladja a 11,1 mmol/litert, akkor diabéteszről van szó. A kezelés alapja a diéta és a sok mozgás, és ehhez járulhat a gyógyszer vagy az inzulin. További részletek az xv-euint.hu oldalon ­olvashatók.

Comments are closed.