Csontritkulás, a néma kór

A csontritkulást gyakran nevezik néma kórnak, mivel alig vannak tünetei, de ha a betegséget nem kezelik, akkor a csontváz egyre gyengébbé és törékenyebbé válik, aminek következtében súlyos csonttöréseket szenvedhet a beteg.
Az ENSZ egészségügyi világszervezet kezdeményezésére 1999 óta október 20-án tartják a csontritkulás (osteoporosis) világnapját, Magyarország 1996-ban csatlakozott először a kezdeményezéshez. A csontritkulás kóros folyamat, amelynek következményeként a csontokban a szilárdságot és keménységet, valamint a testmagasság megtartását biztosító ásványi anyagok – főként a kalciumfoszfát és a sók – mennyisége csökken, emiatt a csontok elvékonyodnak, törékennyé válnak.
Hazánkban komoly népe­gészségügyi gond, minden harmadik klimax után levő nő szenved tőle, és a férfiakat sem kíméli – adta hírül pár éve az MTI. Ráadásul a csontképzés-csontbontás egyensúlyának felbomlása már a 35–40 éveseknél elkezdődik, folyamata a változó korú nők körében gyorsul fel a női nemi hormon, az ösztrogén termelésének leállása miatt.

page16-top21
A csontvesztés ütemét helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással le lehet lassítani. A kalcium a csontok fő alkotója, felszívódását, beépülését a D-vitamin segíti, ami természetes módon elsősorban a napfény hatására képződik szervezetünkben. Genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában, azaz a csontritkulásra való hajlam örökölhető. Ma már korszerű gyógyszereket fejlesztettek ki, van olyan is, amiből elegendő havonta egy szemet bevenni, és ugyanolyan hatásosan gátolja a kalcium kiürülését a szervezetből, mint a naponta alkalmazott készítmények.
Sőt a Nemzeti Osteoporosis Program segítségével (osteoporosis.hu) az egész országot behálózó ellátó rendszer jött létre, így biztosítva a szűrés, a diagnosztika és terápiás kezelés hozzáférhetőségét.

Comments are closed.