Csonka család és az iskolakezdés

A gyerekek számára a biztonságot a mindennapok kiszámíthatósága, a stabilitás, a biztos családi háttér jelenti. Mindez egy csapásra megszűnik szüleik válásával, amely leggyakrabban haragot, dühöt, félelmet vagy visszahúzódást vált ki belőlük. Úgy érzik, nem szeretik őket eléggé, vagy nem voltak elég jók, és ez az oka életük felborulásának – magyarázza Kollár Emese pszichológus.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ráadásul a válás sok esetben költözéssel is jár, amelynek következménye, hogy új iskolába kerül a gyermek. Mindez azt is jelenti, hogy a felsoroltakon túl a megszokott hely elhagyása, de legfőképpen a kialakult barátságok kényszerű megszűnése pluszként terheli őt. Nem hiszik, hogy találnak majd új barátokat, és minden olyan jó lesz, mint volt.
Szakemberek szerint a válás feldolgozása legalább 2 évig tart, amelyet bizony sokszor nem sikerül a gyermeknek önállóan megoldania. Ha problémák jelentkeznek nála az iskolában, ha nem találja a helyét, nem tud beilleszkedni a közösségbe, túl visszahúzódó, esetleg éppen ellenkezőleg, túl agresszív a társaival, mind-mind arra utal, hogy a benne dúló érzelmek feldolgozásához pszichológus segítségére van szükség.
– Végül még egy fontos tényező: a szülő. A gyermek úgy működik, mint egy szeizmográf. Hiába mondja az anya, hogy jól van, és nem haragszik apára, ha gesztusai mást sugallnak, ha mélyen magában egészen mást érez. A gyereket nem lehet átverni. Ezért ahhoz, hogy a gyermek felgyógyuljon a válás okozta traumából, először nekünk, szülőknek kell feldolgoznunk a minket ért veszteséget – hangsúlyozza a szakember.
VÁLÁS – keretes
Az ország lélekszáma 2015. január 1-jén 9 millió 849 ezer fő volt, 28 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
Tavaly valamennyi fontosabb folyamatban kedvező irányú változás állt be az előző évhez képest. Emelkedett a születések és a házasságkötések száma, kevesebb halálozás és válás történt, számottevően csökkent a terhességmegszakítások száma, és történelmi mélypontra süllyedt a csecsemőhalálozások aránya. Az előzetes adatok szerint 2014-ben 91 500 gyermek született, 126 100 lakos hunyt el – áll a Statisztikai Tükör 2015/23. számában.
A házasságkötések számának csökkenése az elmúlt négy évben megállt, és lassú, de folyamatos emelkedésnek indult. A 2014. évi 38 700 házasságkötés az előző évhez viszonyítva 4,6 százalékos növekedést, 1714-gyel több házasságkötést jelentett.
A válások évenkénti száma az ezredfordulót követő évtizedben 24-25 ezer körül alakult, az utóbbi években viszont tartósan 24 ezer alatt maradt. A 2012. évi jelentős csökkenést követően a válások száma tovább mérséklődött. A bíróságok által 2014-ben felbontott 19 500 házasság 70 9-cel, 3,5 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

Comments are closed.