Csöngettek az ellenőrök

A képviselők még tavaly szeptemberben döntöttek arról, hogy az új lakáskoncepcióban meghatározottak alapján rendkívüli bérlemény-ellenőrzés legyen az önkormányzati lakásokban. A feladattal a népjóléti és intézményfelügyeleti főosztályt bízták meg, az ellenőrzéseket a hivatal dolgozói végezték. Az ellenőrzés idén februárban kezdődött és május végén zárult.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Egy átfogó vizsgálatra törekedtünk – mondta Reiszné Naszádi Magdolna főosztályvezető –, melyből kiderül, milyen állapotban vannak a lakásaink. Rendelkeznek-e érvényes jogviszonnyal a benne lakók, valóban annyian és úgy használják-e a lakásokat, mint amennyiről és amiről tudomásunk van.
Az ellenőrök előzetes bejelentkezés alapján valamennyi önkormányzati ingatlant felkeresték, és minden látogatásukról jegyzőkönyvet készítettek. Az adatok feldolgozása után az idei szeptemberi testületi ülésen számolt be a főosztályvezető a képviselők előtt. A 2017. júniusi állapotok szerint 2053 lakása van az önkormányzatnak, amiből 1858 a lakott, 195 pedig üresen áll.
– Az ellenőrzés egy szociográfiai tanulmánnyal is felért volna – mondta a főosztályvezető. – Egyes lakásokban egészen elképesztő állapotokat tapasztaltunk. Ugyanakkor a másik véglettel is találkoztunk, mert volt olyan bérlemény, ami vetekedett a legszebb magántulajdonokkal. A lakások állapotát egyrészt az életkor, a szociális helyzet, másrészt pedig a bérlők igénye és igénytelensége befolyásolja.
Egészen abszurd helyzettel is találkoztak az ellenőrök. Az egyik önkormányzati bérlemény lakója 16 éve külföldön él, a szomszédok elmondása szerint a lakást albérlők használják. Ez volt az egyetlen ingatlan, melybe nem tudtak bejutni az ellenőrök.
– Újpalotán volt a legjobb a helyzet, nem véletlenül, hisz az itteni lakások épültek a legkésőbb. A másik véglet Rákospalota volt, ahol sok ingatlan nagyon rossz állapotban van – fejtette ki Reiszné Naszádi Magdolna.
Az ellenőrzés után feladattervet dolgoztak ki. Azokkal szemben, akik úgy laknak az önkormányzati ingatlanokban, hogy nincs érvényes jogviszonyuk vagy nem jelentkeztek be, azonnali intézkedést foganatosítanak. A Palota Holdingot pedig az eddigieknél is rendszeresebb és szigorúbb ellenőrzésekre kötelezték.

Comments are closed.