Csöndes Flórián-nap

Flórián napja alkalmából minden évben május 4-én a tűzoltókat ünnepeljük. Szent Flórián legendáját Európa több országában is komolyan veszik.

Szent Flórián római katonatiszt volt, aki Diocletianus császár uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Amikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Lau­reacumban (Lorch) elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró ezért megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában egy malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. A legenda szerint a tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették.

A tűzoltólaktanyák homlokzatára előszeretettel festik fel a megkeresztelkedett, majd emiatt mártírhalált halt római katona képmását. Sőt, a délnémet és osztrák területeken az is megszokott dolog, hogy a családokban az árvizek és a tűzvészek ellen védekezve az egyik fiúgyermeknek a Flórián nevet adják.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A fővárosi lánglovagok központi ünnepe rendszeresen a IV–XV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt szokott zajlani. Ott, ahol a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017-ben Flórián napja alkalmából emlékművet állított az 1956-os forradalom és szabadságharcban hősi halált halt tűzoltók tiszteletére. Az idei ünnepséget a járvány sem befolyásolta, szűk körben megkoszorúzták az emlékművet. A megemlékezésen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a IV–XV. kerületet pedig a két polgármester, Déri Tibor és Cserdiné Németh Angéla képviselte. Az önkormányzatok a nehéz helyzetben sem feledkeztek meg a tűzoltókról. Kerületünkben március 15-én hat tűzoltót pénzbeli jutalomban részesült, míg Újpesten Flórián-napja alkalmából jutalmaztak tíz tűzoltót.

Comments are closed.