Csökkenő tejfogyasztás

A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Meglepő, hogy miközben ezt a legtöbben így is gondolják, mégis évről évre egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből – hangzott el a TÉT Platform január 11-i sajtótájékoztatóján.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A legfrissebb hazai táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, például joghurtot vagy sajtot kellene fogyasztanunk. Azonban nekünk, magyaroknak mintha nem ízlenének a tejből készült finomságok: az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint 84 százalék azok aránya, akik az ajánlásnál kevesebbet esznek belőlük.
– A kedvezőtlen folyamatnak előbb-utóbb komoly népegészségügyi kihatásai is lehetnek, hiszen a tej és a tejtermékek biztosítják kalciumbevitelünk jelentős hányadát – hangzott el a tájékoztatón.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által nemrégiben publikált elemzés adatai szerint a csontok szilárdságában fontos szerepet betöltő kalcium 54 százaléka a tej és a tejtermékekkel kerül a szervezetünkbe. A gondot az jelenti, hogy a magyarok többsége még így sem jut hozzá az ajánlásokban szereplő napi 800-1000 milligramm kalciumhoz, az átlagos fogyasztás mindössze 721 milligramm. Ez az érték a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb.
– Ez különösen riasztó annak fényében, hogy a becslések szerint egymillió magyart érintő betegségről beszélünk, akiknek kétharmada nő – mondta dr. Sarkadi-Nagy Eszter, az OGYÉI-­OÉTI osztályvezetője.
Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a táplálkozási ajánlásokon túl további nyomós érveket fogalmazott meg a tej és a tejtermékek fogyasztása mellett. Ezek az élelmiszerek a legfontosabb kalciumforrásaink, ráadásul vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is jelentős. Tudományos kutatások erősítették meg, hogy rendszeres fogyasztásuk, például a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát 15-20 százalékkal csökkenti. Néhány évvel ezelőtt pedig arra mutattak rá, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását is mérsékelheti.

Comments are closed.