Csökkenő illetékek

Több közigazgatási illeték és igazgatási szolgáltatási díj megszüntetéséről döntött a parlament. Nem kell illetéket fizetni március 1-jétől az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem.

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése miatt nem kell fizetni az egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért.

Mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbiaknál közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.

Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A hatósági bizonyítvány kiadásáért 3000 forint kell fizetni, a nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot pedig évente kétszer díjmentesen lehet lekérni.

Illetékmentessé vált az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása és a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése, és megszűnt a telekalakítási eljárásért fizetendő díj is – számolt be róla az MTI.

Comments are closed.