Csodák Újpalotán

A kerületi Egyesített Szociális Intézmény Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület nyolcadik alkalommal rendezi meg szeptember 23-24-én a SpeciArt Speciális Művészeti Fesztivált az Újpalotai Szabadidő Központ Közösségi Házában. 

Az idei eseményre 13 intézmény 150 gondozottja érkezett. A programon Szolnoktól kezdve Balmazújvároson keresztül egész Magyarszerdahelyig képviseltették magukat a speciális intézmények. A kétnapos rendezvény a középsúlyos értelmi fogyatékosok számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget.

Az értelmi fogyatékosok nevelésének meghatározó eleme a művészeti képzés – mondta Szabóné Busi Julianna, az ÉNO vezetője és rendezvény főszervezője. – Ezen a fesztiválon évről évre ennek a művészeti fejlesztésnek az eredményét mutatjuk be. 

A SpeciArt-on idén is volt táncos, zenés és prózai produkció, illetve a gondozottak által készített kézműves termékeket is meg lehetett vásárolni.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Büszkék vagyunk arra munkára, amit az Egyesített Szociális Intézmények munkatársai végeznek annak érdekében, hogy a gondozottak ne csak megfelelő ellátásban, hanem élményekben is részesüljenek – mondta Tóth Veronika alpolgármester köszöntőjében. – Az itt dolgozó szakemberek nap, mint nap bizonyítják, hogy empátiával, gondoskodással, egymásra való odafigyeléssel csodákra is képesek lehetünk.

Ilyen csodából pedig bőven akadt az idei SpeciArt-on. Ezek egy részével pedig nemcsak a szakemberek, hanem a hétköznapi emberek is találkozhattak.  A Spirál háznál a szervezők egy nyilvános kiállítást rendeztek „Arc poetica” néven, amely a pandémia alatt az ÉNO-ban készült rajzokat, festményeket, illetve azok alkotóit mutatta be. Mindemellett a fesztivál résztvevőinek közös táncát is láthatták, melyet a Jerusalem című dalra adtak elő.

Szabóné Busi Julianna elmondta: a tavalyi évben a pandémia miatt elmaradt a fesztivál, az idei eseményt ezért nagyon várták a gondozottak és mindenki lelkesen készült a találkozásra. A szervezők az első napi művészeti programok után ma egy városnézéssel kedveskednek a vendégeknek.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Comments are closed.