Csocsóval a legjobbak lehetünk

A pandémia káros hatásai közé kell sorolni, hogy edzés- és versenylehetőségek hiányában rengeteg fiatal hagyott fel a sporttal. Így volt ez a Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub esetében is, melynek versenyzői állománya az elmúlt egy évben közel az ötödére csökkent. 

Sokat kellett zárva lennünk – mesélte Wei Jin Qiu (Vej Csin Csiu), a Magyarországon csak Csocsóként ismert kínai származású asztaliteniszedző –, amikor meg nyitva voltunk, az emberek féltek közösségi terekbe jönni. Szerencsére már jönnek újabb gyerekek azzal a céllal a China Martban található edzőterembe, hogy a „világhírű” kínai edzőtől tanulhassanak. Wei Jin Qiu 1964-ben a Hunan tartomány Changsa városában született. Hatéves korában kezdett el pingpongozni, 14 évesen pedig már az asztalitenisz-válogatott edzőközpontjában edzett Pekingben. A korosztályos kínai bajnokságban egy alkalommal döntőt játszott (végül ezüstérmes lett), ám 19 esztendős korában egy súlyos sérülés véget vetett a sportolói pályafutásának. A pingpongtól nem tudott elszakadni, és a ranglétrán felfelé haladva hamar a felnőtt női válogatott edzői stábjában találta magát. 1989-ben a kuvaiti férfiválogatott szövetségi kapitányának nevezték ki, majd egy rangos nemzetközi utánpótlástorna miatt Magyarországra jött. Hamar beleszeretett a magyar közegbe, az itteni pingpongot is megkedvelte, így végleg nálunk maradt. Nyolc évig élt Egerben, ahol játékos-edzőként a fel9nőtt csapatot az NB II-ből az Extra Liga harmadik helyéig juttatta. Emiatt 1992-ben „Eger legjobb sportolója” címet is kiérdemelte. 1997-től Hajdúszoboszlón dolgozott az utánpótlás megerősítéséért, amiért „A város legjobb sportolója” címmel jutalmazták. Innen az útja a BVSC asztalitenisz szakosztályához vezetett, ahol 12 év után sikerült ismét bajnokcsapatot faragnia, illetve a 2003-2004-es szezonban a Klubcsapatok Szuperligájában a bronzéremig vezette a vasutasokat. Dolgozott a serdülő és az ifjúsági válogatott edzőjeként is, és a 2004-es budapesti Ifjúsági és Serdülő Eb-n elért eredményeiért a „Kiváló Utánpótlás Nevelésért” díjat vehette át. Olyan játékosok fordultak meg a keze alatt, mint az ötszörös korosztályos Európa-bajnok Zwickl Dániel, a háromszoros serdülő Európa-bajnok Molnár Krisztián, a háromszoros korosztályos Európa-bajnok (és nem mellesleg kerületünkben élő) Jakab János, vagy Kosiba Dániel, illetve a tokiói paralimpián bronzérmes Szvitacs Alexa.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Csocsó 2005-ben alapította az újpalotai Chine Mart áruházban a Magyar-Kínai Asztalitenisz Klubot. Ezzel mindjárt sporttörténelmet is írt, mert ő lett az első és egyetlen kínai edző a világon, aki más ország versenyzői számára klubot üzemeltet. A mester és családja nem sokkal a klubalapítást követően szintén a kerületben telepedett le. Újpalotai csapatában már több fiatal tehetség bontogatja szárnyait. Közülük a szakemberek pont az edző fiának, a 15 esztendős Wei Chen Yu-nak jósolják a legnagyobb jövőt, aki már a korosztályos magyar asztaliteniszválogatottnak is egyik legnagyobb ígérete.

Mikor? Hol?

A Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub minden nap 9–21 óra között várja a China Mart 1 emeletén az asztalitenisz iránt fogékony gyerekeket. A teremben hétvégeken 8– 21 óra között is biztosított az edzéslehetőség. Nemcsak a fiatalokat, hanem az amatőr felnőtteket is várják, akik hétköznaponként 9–12, illetve 18.30–21 óra között, míg hétvégeken a nyitvatartási időben használhatják az asztalokat.

 

Comments are closed.