Csípős téma

A kullancsok vérszívó ízeltlábúak, melyek számos kórokozót hordozhatnak, és ezáltal az embert is megfertőzhetik. A kullancsoktól elkapható betegségek kialakulása egy kis odafigyeléssel megelőzhető, a vírusos agyvelőgyulladás ellen pedig már védőoltás is létezik.
– A rovar a csípés alkalmával korábbi vérszívásaival a szervezetébe került kórokozókat tudja továbbadni – mondta dr. Érseki Ildikó kerületi gyermekorvos. – Területünkön a kullancsok a leggyakoribb megbetegedést okozók. Az emberre veszélyesek, többek között Lyme-kórt és meningoencephalitist (agyhártya- és agyvelőgyulladást) okozhatnak. A fertőzött rovar nem biztos, hogy minden esetben átadja a benne lévő kórokozót, ezért nem érdemes bevizsgáltatni. Az időben eltávolított kullancs esetében ugyanis kicsi a fertőződési esély. A kullancsok otthon is eltávolíthatók, nem kell velük rendelőben jelentkezni. Eltávolítás után viszont javasolt a bőr fertőtlenítése.
A vírusos kullancs meningoencephalitis esetében oltással lehet védekezni. A házi gyermekorvossal érdemes egyeztetni az oltás idejéről. Ez az oltás is beletartozik az önkormányzat által támogatott körbe. Tehát, ha valaki korábban nem tudta igénybe venni az oltástámogatást, akkor jó tudni, hogy azt erre is lehet kérni.

Fotó: XVMÉDIA

A Lyme-kór ellen viszont nincs oltás. Ezért az általános védekezés a kullancscsípés ellen akkor is szükséges, ha valaki már megkapta az oltást. A megfelelő ruházaton kívül a különböző riasztók használata javasolt.
– A kullancs eltávolítását követő időszakban (néhány hét) fontos a gyermek megfigyelése. Amennyiben néhány nap, egy hét elteltével a csípés környékén terjedő piros folt jelenik meg, akkor azt érdemes az orvosnak megmutatni. Ha láz, bizonytalan mozgás, hányás jelentkezik, akkor pedig javasolt a rendelőt minél előbb felkeresni – mondta az orvos.
A kullancs által terjesztett vírusos meningoencephalitisnek nincs oki terápiája (a betegség, illetve a panaszok kiváltó okának megszüntetése). A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktérium ellen viszont az orvos antibiotikumot tud adni.
A kullancs ellen a leghatékonyabb védekezés, ha megfelelő öltözetben (hosszú nadrágban és hosszú ujjú felsőben) megyünk kirándulni, előtte azonban érdemes magunkat kullancsriasztó szerekkel befújni, és a túra végeztével alaposan át kell vizsgálni a fedetlenül hagyott testrészeket. Ha ennek ellenére találunk magunkban kullancsot, azt egy vékony csipesszel, kullancskiszedő kanállal és egy határozott mozdulattal kell kivenni úgy, hogy az állat feje se maradjon a bőrünk alatt.