Csipkelődő nyár

A nyár a pihenés és egyben az utazások időszaka, ezért többet vagyunk a szabadban, a vízparton. Szép időben a színes ruhák, az illatos krémek, dezodorok vonzzák a különféle rovarokat. Az ízeltlábúak csípése bár gyakran okoz kellemetlenséget, azonban a legtöbb esetben csupán viszketéssel és enyhe fájdalommal kell számolnunk. A viszketés enyhítésére használhatunk kenőcsöt, a duzzanatra hagymát vagy ecetes borogatást is tehetünk, ám ezenkívül nem igényelnek egyéb kezelést.

Common Mosquito (Culex pipiens) adult female, feeding, sucking blood from human skin, ItalyA csípések ritkán allergiás reakciót is kiválthatnak, komolyabb tünetek észlelésekor keressenek fel szakorvost! Különösen veszélyes, ha a rovarok a szájüregbe kerülnek és ott okoznak csípést, hiszen a megduzzadt nyálkahártyák akár fulladást is okozhatnak. Az orvosi ellátás ebben az esetben nélkülözhetetlen, és amíg megérkezik a segítség, szopogassanak jégkockát!
Az állati harapásokat viszont minden esetben mutassák meg orvosnak és a macskák vagy rágcsálók karmolásait se vegyék félvállról. Ha pedig egzotikus országba készülnek, tájékozódjanak a kötelező védőoltásokról, ugyanis az ott élő rovarok számos betegséget terjeszthetnek. A fertőzések tünetei sokszor csak az utazás után jelentkeznek.
Az Országos Epidemiológiai Központ internetes oldalán (oek.hu) számos információ mellett azt is megtudhatjuk, hogy egészségesen hazatérő turistának nincs szüksége rutin szűrővizsgálatokra, azonban betegségre utaló jelek esetén mindenképp szakemberhez kell fordulni!

Comments are closed.