Értékeltek a szakemberek – beszéltek a drogfogyasztásról és a család védelméről

A kábítószerfüggő gyerekek ellátása elég hiányos napjainkban – többek között ez derült ki a Család- és Gyermekjóléti Központ éves tanácskozásán. A kerületi polgármesteri hivatalban február 21-én tizenkilencedik alkalommal gyűltek össze a gyermekekkel foglalkozó kerületi intézmények szakemberei, hogy tapasztalataikat, javaslataikat megvitassák. 

A gyermekvédelem elsődleges feladata a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése. A kerületi szakemberek ezt úgy tudják támogatni, hogy megfelelő észlelő- és jelzőrendszert működtetnek.

Hajdu László/Fotó: XV Média, Vargosz

Hajdu László/Fotó: XV Média, Vargosz

– A csapatmunka elengedhetetlen a gyermekvédelemben – többek között erre is kitért Hajdu László polgármester köszöntőjében. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az aktuális tanácskozás nem az intézmények működéséről fog szólni, hanem a  legfontosabbakról, vagyis a gyermekekről.

Középpontban a drog

Százné Orosz Krisztina a kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ egységvezetője megjegyezte a gyermekjóléti szolgáltatásban dolgozó jelzőrendszer tagjaival évente áttekintik a városrész helyzetét és egy választott témakört is részletesen kielemeznek, idén a drogprevenciót választották.

A fórumon a jelzőrendszer beszámolóit egy dinamikus előadással indította Kovács Nikoletta, a Kontyfa Középiskola Szakiskola és Általános Iskola igazgatóhelyettese, aki 2016-ban elnyerte a Richter Aranyanyu díjat.

– Az iskolák elsődleges jelzőrendszerként működnek, a sikeresség érdekében kérdőíves felmérést is végeztek a kerület 15 oktatási intézményében. A statisztika sok problémára rámutatott, szó volt többek között a tanulói hiányzásokról, a szülői kompetenciáról és a pedagógus érdekvédelemről is – mondta a szakember.

A Z generáció internethasználata, a korán elkezdett szexuális élet és az alkoholfogyasztás, valamint a droghasználat is előkerült. A pedagógus kiemelte sok esetben már 12-13 évesek érintettek a felsoroltakban.

Odafigyelnek a családokra

Királyné Obenausz Judit a védőnők szerepéről beszélt, ami kulcsfontosságú a várandóságtól kezdve egészen az iskolás korig.

– Sokszor a hangos, veszekedős családdal ellentétben a legnagyobb problémák a csendes, visszafogott légkörben bújnak meg, amit nehezebb észrevenni és ebből adódhatnak a tragédiák is – mutatott rá a védőnő. Tavaly kerületünkben is történt egy megrázó eset, egy édesanya gyermekével lett öngyilkos.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A védőnő munkájuk legnagyobb problémájának a nyomon követést tartja. – Sok az albérletről albérletre vándorló család, mindemellett a telefonszámokat is sűrűn változtatják, és sokszor csak a szoros szakmai együttműködésnek köszönhető, hogy látótérbe kerülnek az érintettek. A sűrű költözés miatt nehéz a lakók bizalmába férkőzni, és meggyőzni őket, hogy a védőnő valóban segíteni szeretne – mondta a szakember.

A helyi bölcsődei ellátást Benczéné Pázmándi Erika, a Kontyfa utcai bölcsőde vezetője mutatta be. Feladatuk alappillére a családban nevelkedő hároméven aluli gyermekek napközbeni ellátása, szakszerű gondozása és nevelés. Térítés ellenében azonban speciális szolgáltatásokat is nyújtanak a még nem bölcsődés gyermekek számára.

Időszakos gyermekfelügyelet működik két telephelyen,

a szülők alkalmi elfoglaltságuk idejére, akár néhány órára is, előzetes bejelentés után vehetik igénybe ezt a szolgáltatást – mondta a bölcsődevezető. Játszócsoportban pedig a szülőkkel vagy hozzátartozókkal együtt fogadják gyermekeket a hét meghatározott napjain. Ezenkívül a sószobahasználat jótékony hatását is megemlítette a bölcsődei vezető.

Az óvodák sem maradtak ki a sorból Haskó Józsefné óvodapedagógus az alapvető szülői kompetenciákra tért ki. Szerinte életvezetési tanácsokkal sokat segíthetnének a kerületben élőknek. Fontosnak tartja a még hatékonyabban, szorosabb együttműködést a gyermekjóléti szolgálattal és a gyorsabb telefonkapcsolat elérhetőségét is felvetette.

Erős gyermekvédelmi rendszer

Dr. Sípos Emese a házi gyermekorvosi munkáját igencsak humoros oldalról közelítette meg. Főként az adminisztrációs feladataik sokaságát ecsetelte iróniával. Konkrét esettel támasztotta alá, hogy még az ünnepi időszakokban is mennyire gördülékeny a társszervezetek együttműködése.

Az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonából Bősze Valéria intézményvezető foglalta össze a tapasztalataikat. A vezető elismerően méltatta a XV. kerületben működő gyermekvédelmi rendszert, melyet példaértékűnek nevezett.

– Tanítani lehetne milyen komplex segítséget tudnak nyújtani a XV. kerületben a családoknak, mindezt olyan szerénységgel, hogy nem kívülről jövő parancsként, hanem belső motivációként élik meg az érintettek – dicsérte a helyi szakemberek munkáját Bősze Valéria.

Az első szekciót Léránt Ildikó zárta a Fővárosi Pedagógia Szakszolgálat XV. Kerületi Tagintézményének bemutatásával. Előadásában a pszichés gondozásról beszélt, a válások kapcsán megemlítette a szülői hozzáállásból adódó problémákat, valamint az ingyenes segítségnyújtáshoz való hozzájutás nehézségeire is felhívta a jelenlévők figyelmét. Ezenkívül arra is utalt, hogy

a szakmai kapcsolattartás csak személyes tapasztalatokra épül, mivel nincs átfogó, hiteles adatbázisuk.

Védhető gyerekek

A büntetőjog megkülönbözteti a 14 év alatti gyermek- , illetve a 14-18 év közötti  ifjúsági korú elkövetőket. Az előbbiek büntetőjogi értelemben nem büntethetőek, az utóbbiak viszont igen.

Dr. Balogh Róbert (középen) Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Balogh Róbert (középen) Fotó: XV Média, Vargosz

– A büntetést azonban csak a legvégső esetben alkalmazzuk – tudtuk meg dr. Balogh Róbert alezredestől, kerületi rendőrkapitánytól az Egyesített Szociális Intézmény Család- és Gyermekjóléti Központjának hagyományos éves tanácskozásán.

Büntetőjogi szempontból a legnagyobb problémát a fiatalkorúak által elkövetett garázdaságok és a bolti lopások jelentik.

– Sok családon belüli erőszakkal találkozunk, amiket nem a gyerek ellen követnek el, de a gyermek végignézi a szülők egymással szembeni erőszakosságát – mondja a kerületi kapitány.

Állandó problémát jelentenek még a gyakori eltűnések is, amik szerencsére nem végződnek tragédiával, és például a válás utáni láthatás kérdéséből adódó vitáknál is sokszor kell a rendőröknek közbeavatkozni. Az elvált szülők kapcsolattartási problémája a kerületi jelzőrendszerben résztvevő szakembereknek az egyik kiemelt téma lesz.

Visszatérő probléma a drog

A fentiek mellett természetesen a fiatalok körében gyakori probléma még a kábítószerezés is. Dr. Olasz Anna addiktológus, pszichiáter szerint ez ellen nem a büntetőjoggal, hanem a mentálhigiénia erősítésével és a jó közösségi háló kiépítésével lehet eredményesen harcolni.

Sajnos, ma Magyarországon ez a közösségi háló még eléggé lyukacsos, és az így fennakadó szerfogyasztó fiatalok ellátása is meglehetősen hiányos.

Ezt támasztotta alá Varga Mónika, a Drogprevenciós Alapítvány addiktológiai konzultánsa is, aki szerint a gyerekek deviáns viselkedését egész egyszerűen a felnőtt társadalom alapozza meg.

– Ha a gyerekeknek van életcélja, és ehhez a támogató környezet is adott, akkor sikeres lehet, ha viszont sérül ez a környezet, és gödörbe kerül a gyermek, akkor abból nagyon nehéz kimászni – véli Varga Mónika.

Comments are closed.