Csalók kérnek adatokat a NAV nevében

Hamis értesítéseket küldenek csalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében, abban a reményben, hogy bizalmas ügyféladatokat szerezhetnek meg – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Az elektronikus értesítésekben azt közlik, hogy a címzettnek túlfizetése van. Ezután egy online elérhető oldalra irányítják át az ügyfelet, azzal, hogy ennek kitöltésével visszaigényelhetik – a valójában egyáltalán nem létező – többletet. Az oldal megtévesztésig hasonlít a hatóság honlapjára, ráadásul bankszámlákra, bankkártyákra vonatkozó bizalmas adatokat is kér.
A NAV hangsúlyozza: soha nem küld ilyen módon értesítést, és soha nem kér bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. Kizárólag ügyfélkapun, postai úton, illetve folyószámla-kivonaton értesíti az adózókat a túlfizetésekről.
Az adóhatóság azt kéri, aki ilyet tapasztal, haladéktalanul tegyen bejelentést a NAV bármelyik igazgatóságán, ügyfélszolgálatán, és semmiképpen se adja meg adatait a csalóknak, mert az ebből eredő kellemetlenségekért a NAV nem vállal felelősséget.

Comments are closed.