Csak egy mozdulat

Bár év- és napszaktól függetlenül tanácsos használni az autó világítását, a téli borús, szürke napokban még fontosabb, hogy járművünket jól lássák. Nem mindegy azonban, mikor melyik fényszórót használjuk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Annak ellenére, hogy a KRESZ előírásai szerint lakott területen belül – napközben és normális látási viszonyok között – nem kötelező az autó kivilágítása, a téli hónapokban nem érdemes megspórolni azt az egy mozdulatot, amit a fényszóró bekapcsolása jelent – ajánlja Hernádi Zsuzsanna, a Safedrive Kft. ügyvezetője. A havas, latyakos, sáros időben a lámpatestek könnyen bekoszolódnak, ezt mindig ellenőrizzük indulás előtt, és ha kell, tisztítsuk meg.
Fontos az első fényszórók helyes beállítása is, hiszen csak így tudják a lehető legnagyobb területet bevilágítani anélkül, hogy a szembe közlekedőket elvakítanák. Sötétben és 70 km/h sebesség felett érdemes bekapcsolni a távolsági fényszórót, ami legalább 100 méterre bevilágítja előttünk az utat. Azt azonban tudni kell, hogy a reflektort – fényjelzés kivételével – csak lakott területen kívül használhatjuk, és ott is csak akkor, ha a szembe haladó forgalmat (ez lehet az út mellett futó vasút vagy vízi út) nem vakítjuk el.
Ha a látási viszonyok indokolják, kapcsoljuk be az első, illetve hátsó ködlámpát. Ha a jól beállított első ködlámpákkal nagyobb a látótávolság, használhatjuk azokat a tompított vagy távolsági fényszórónk helyett, illetve mellett is.  Ha észleljük, hogy valaki mögénk érkezik, a hátsó ködfénylámpát kapcsoljuk ki, hogy a fénye ne zavarja a vezetőt.

Comments are closed.