Csábító nyílt vizek

Ahogy egyre melegebb lesz, úgy vágynak egyre többen víz közelébe. Hogy a fürdőzés, a hajókázás vagy a vízitúra ne tragédiával végződjön, érdemes megfogadni a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait.
A legtöbben fürödni járunk a szabad vizekre, a forróság elől azonban nem menekülhetünk bárhol a hűsítő habok közé. A hazai folyókban, tavakban évente több ember veszti életét azért, mert nem tartja be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat. Ugyanis a városok belterületén a folyókban csak a kijelölt fürdőhelyeken szabad fürdeni, más részein tilos! A kijelölt helyeken is ügyelni kell arra, hogy a folyókban való úszás, fürdőzés nem ugyanaz, mint a strandon.
Fokozott veszélyt jelent, hogy változó a víz hőfoka, a folyómeder mélysége, a víz sodrása. Meglepetést okozhatnak az áramlatok, az örvények, a hullámzás, az uszadékok és a hajóforgalom. Ezek a gyakorlott úszót is megzavarhatják. Éppen ezért hatévesnél fiatalabb gyerek és úszni nem tudó 12 éven aluli csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. A tragédiák elkerülése érdekében azt tanácsolják a szakemberek, hogy lehetőleg senki ne fürödjön egyedül, napozás után, felhevült testtel pedig ne ugorjanak a vízbe.
A vízirendészet minden évben arra is kitér, hogy egyre többen hódolnak a vízitúrázásnak is. Jó tudni: a hajózási törvény szerint a kajak, kenu vagy evezős csónak nem sporteszköznek, hanem csónaknak minősül, így ezekre más szabályok vonatkoznak. Fontos az is, hogy a létszámnak megfelelő mennyiségű vízi járművel keljünk útra. Olyanokkal, amelyek alkalmasak a hajózásra, és nem süllyednek el, ha felborulnak. Gyakori hiba, hogy a megengedettnél többen ülnek a csónakban, vagy a terhelésnél nem számolnak a csomagok súlyával. Bővebb információ a police.hu oldalon ­olvasható.

Comments are closed.