Civil a pályán

A civil szervezetek kulcsfontosságúak a társadalomban, hiszen lehetőséget nyújtanak a tevékeny lakosoknak a kiteljesedésre, ugyanakkor a szolgáltatások területén alternatívát kínálnak a piaci és az önkormányzati, állami szektorral szemben. Hazánkban 1994-ben alakult meg a Civil Parlament, majd 1997-ben február 1-jét jelölték ki a civilek napjának. Ez alkalomból az önkormányzat civil referensével, Pallos Judittal beszélgettünk.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A városrészben hol tart a civil együttműködés?
– Tavaly újra elkezdődtek a szakmai egyeztetések, többször is összeült a Civil Kerekasztal. Kezdeményezéseinkkel folyamatosan ösztönözzük a városrészben működő civil szervezeteket, baráti társaságokat, köröket, valamint klubokat, hogy legyenek aktívak, ne csak az önkormányzat felé nyissanak, hanem egymás és a lakosság irányába is. Mindemellett az önszerveződésre is bátorítjuk a civileket. Azt tapasztaljuk, nagyon sok hasonló célokkal létrejött szervezet működik a kerületben, melyek egymás tevékenységeit kiegészítve még hatékonyabban tudnának szolgáltatni a lakosoknak, továbbá jelentős összekötő szerepük van az önkormányzat vezetése és a kerületi lakosság között.
– Ezek szerint az önkormányzat összekötő híd szerepét is vállalja a civil szférában?
– Igen, egyre hatékonyabb a partnerség. Számos olyan helyi program honosodott meg, melyet civilek kezdeményeztek, és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Most januárban először ülésezett a Kulturális Kerekasztal is, ami szintén a civilekkel karöltve összpontosít a rendezvények sikeres kommunikációjára.
– Mik azok a 2018-as tervek, amelyeket érdemes kiemelni?
– A szakmai kerekasztal-beszélgetéseken kívül műhelytalálkozókat is szorgalmazunk. Szakértők bevonásával szeretnénk a civileknek segítséget nyújtani a hatékony pályázatírásban, valamint beszámolók elkészítésében. Ezenkívül a hagyományos programjaink, mint a majális, szomszédünnepek, utcabál és civil nap, remélhetőleg idén is sokakat fog együttműködésre buzdítani. Az erős helyi civil szféra elengedhetetlen a városrész fejlődésében, hiszen a lakosok érdekeit ezek a csoportok tudják döntéshozóink felé hitelesen tolmácsolni. Éppen ezért minden szervezetet arra biztatok, forduljon hozzám bizalommal!

Comments are closed.