Cirkusz helyett szafari

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a világhírű Magyar Nemzeti Cirkusz márciusban Újpalotán kezdi éves országjáró turnéját. Idén is ez volt a terv, amit a koronavírus-járvány sajnos meghiúsított. A Monte-Carlo-i és a Budapesti Cirkuszfesztiválok Arany Pierrot-díjával kitüntetett cirkuszigazgató, ifjabb Richter József az egészségügyi helyzet miatt egy régi tervét valósította meg. Szafari parkot nyitott a fővárostól nem messze, Szadán.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A világon talán az egyetlen társulat, amelyik zsiráfot is felléptet a porondján, az előadásaikon lovak, pónik, elefántok, lámák, zebrák, szamarak, sőt a kettő keverékei, zebmárok is előfordulnak. A Magyar Nemzeti Cirkusz, illetve az ismert magyar cirkuszdinasztia másik tagjának, Richter Flóriánnak az állatai a telet a Pest megyei Szadán szokták eltölteni. Idén már állt a cirkuszi sátor az újpalotai Pólus Center mellett, amikor Magyarország kormánya bejelentette a vészhelyzetet. Így a március közepére tervezett előadást sem tudták megtartani. A cirkuszosok az állatokkal visszavonultak a szadai birtokra, ahol megpróbálták kitalálni, hogyan lehetne túlélni ezt a járványos időszakot. Ekkor jött az ötlet: mi lenne, ha a szadai birtokon egy szabadtéri szafariparkot nyitnának, ahol a látogatók közel száz, szabadon legelésző, barátságos állatban gyönyörködhetnének. Az ötletet hamarosan tett követte, a Richter család a hatóságok tanácsai alapján kialakította a szafaripark rendszerét. Eszerint a látogatók csak autóból nézhetik az állatokat, és csak azzal etethetik őket, amit a gondozóktól és idomároktól kaptak. A szafariparkba kizárólag előzetes regisztráció alapján lehet bejutni, mert így korlátozni tudják a látogatók számát. Az is előírás, hogy egy-egy autó maximum egy órát tölthet a parkban. A Richter család előzetesen május 1-jén akarta megnyitni a szafariparkot, ám akkor még Pest megyében érvényben voltak a kijárási korlátozások, s mivel a közösségi portálokon meglepően nagy érdeklődés mutatkozott a létesítmény iránt, a megnyitót egy későbbi időpontra halasztották. Végül május 20-án nyitotta meg kapuit az ország első szafariparkja, amely várja a XV. kerületi cirkuszrajongókat is.

Ifjabb Richter József elmondta, az éves turnéjuk elmaradása hatalmas bevételkiesést okozott, emiatt az állatok élelmezését sem tudnák önerőből megoldani. A kormány 350 milliós cirkuszi járvány-csomagjából ugyan nekik is jutott egy apró szelet, de az csak arra jó, hogy a pillanatnyi gondokat megoldja. A szafaripark azonban lehetőséget biztosít számukra, hogy a bevételkiesésüket csökkentsék. A szervezők tervei szerint a park június végéig biztosan üzemelni fog, ám, ha addig nem javul a cirkuszosok helyzete, akkor meg fogják hosszabbítani a szafariszezont.

Comments are closed.