Tag: IV–XV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

7
jún

Skanzen a kerületben

Végéhez közeledik a tűzoltóskanzen kialakítása. Az új intézményen az utolsó simításokat a Répszolg munkatársai végezték, akik a Szent László téri parancsnokság homlokzatának szokásos, virágokkal történő díszítése mellett az épület hátsó udvarán kialakított skanzen kerítését is „felvirágoztatták”.
– A skanzen 90 százalékos állapotban van – mondta Béres Ferenc tűzoltó alezredes, a IV–XV. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője. – A tervezett nyolcból hét jármű már a helyére került, a nyolcadikat, a Magyarországon egyedüli működőképes gőzfecskendőt pedig a napokban várjuk. Ezt követően csak a bejáratot kell már kialakítanunk, és onnantól kezdve látogatható lesz a létesítmény.

5
máj

Csöndes Flórián-nap

Flórián napja alkalmából minden évben május 4-én a tűzoltókat ünnepeljük. Szent Flórián legendáját Európa több országában is komolyan veszik. Szent Flórián római katonatiszt volt, aki Diocletianus császár uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Amikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Lau­reacumban (Lorch) elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró ezért megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában egy malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. A legenda szerint a tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették.