A cél szentesíti az eszközt

A jövőben a 104 helyett a 112-t kell majd hívnunk, ha a mentőket szeretnénk értesíteni. A Belügyminisztérium ugyanis a rendőrség és a katasztrófavédelem után a mentőket is az Egységes Segélyhívó Rendszerhez kapcsolja.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a múltban túl sok volt a téves, rosszindulatú riasztás, ami sok erőt vett el a valós mentési helyzetektől. S mivel a XV. kerület is rendelkezik mentőállomással, ráadásul bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy neki vagy miatta mentőket kell hívni, megkérdeztük az esetről az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, Győrfi Pált.
– A jövőben a mentők 104-es telefonszámára érkező segélyhívásokat az Egységes Segélyhívó Rendszerben fogadják. A segítséget kérők a változást nem feltétlenül fogják észlelni, hiszen továbbra is tárcsázhatják a 104-et, hívásuk így is becsatornázódik a 112 rendszerébe. Az alapadatok felvétele után a szakmai segítséget – telefonos tanácsadást, elsősegély-támogatást, a beteghez legközelebbi, megfelelő mentőegység riasztását – már a mentők nyújtják, ahogy azt eddig is tették – magyarázta a szóvivő.
Győrfi Pál arra is kitért, hogy az alapadatok az új rendszerbe történő felvétele nem jelent időveszteséget, a fals hívások kiszűrése pedig tehermentesítheti a mentők rendszerét, vagyis a mentésirányításban nagyobb kapacitás jut az érdemi életmentésre. A mentőhívások jelentős része már ma is a 112-n keresztül érkezik a mentőkhöz, az átirányítást az idei év végéig valamennyi országrészben elvégzik.
Ugyancsak a mentőkkel kapcsolatos hír, hogy a Johannita Segítő Szolgálat „közreműködői szerződést” kötött az Országos Mentőszolgálattal, melynek értelmében bizonyos napokon a fővárosban egy esetkocsival segítik a mentők munkáját. A költségeket maguk fedezik, a feladatokat az OMSZ mentésirányításától kapják. Bekapcsolódnak az OMSZ riasztási rendszerébe, és amennyiben ők vannak legközelebb az esethez, a címet is ők kapják.

Comments are closed.