Büntetés illegális csatornabekötésekért

Az illegális szenny- és csapadékvíz-bekötések veszélyeztetik a szennyvízelvezetés biztonságát, sőt az sem ritka, hogy elöntéseket okoznak akár az illegálisan bekötött ingatlanon, vagy a szomszédoknál. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) ezért a jövőben még fokozottabban vizsgálja a csatornabekötések szabályosságát – írja honlapján a társaság.

A vizsgálat az alábbiakra terjed ki:

  • a közcsatornára csatlakozás az FCSM hozzájárulásával történt-e,
  • különálló szenny- és csapadékvíz-elvezetésre szolgáló hálózat megléte esetén a csapadékvíz-bevezetés szabályosan, a csapadékvíz-elvezető hálózatra kötött-e,
  • különálló szenny- és csapadékvíz-elvezetésre szolgáló hálózat esetén a szennyvíz-bevezetés szabályosan, a szennyvízelvezető hálózatra kötött-e.

„Az ingatlantulajdonosoknak 2021. március 31-ig van lehetőségük önellenőrzésre, az esetleges illegális rákötések megszüntetésére, vagy ha minden feltétel adott, akkor szabályos eljárás keretében legalizálni a csatlakozást. Ezt követően azonban, 2021. április 1-jétől a szabálytalan közműhasználathoz a jelenleginél jóval magasabb kötbér-, illetve pótdíjfizetési kötelezettség társul, amelynek összege szélsőséges esetben akár 500.000 forint is lehet” – közölte a szolgáltató.

Azok, akik bizonytalanok a csatornabekötésük tekintetében, a kellemetlenségeket úgy tudják a legkönnyebben elkerülni, ha a következő tanácsokat megfogadják:

  • Első lépésként nézzék meg, hogy az ingatlanból a szennyvíz a közcsatornába vagy emésztőbe kerül-e!
  • Ellenőrizzék le, hogy a számlát a megfelelő szolgáltatótól kapják-e! (Közcsatorna-használat esetén a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., emésztőhasználat esetén a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) jogosult számlázni.)
  • Ellenőrizzék le, hogy az ingatlanról hova kerül a csapadékvíz! Amennyiben a közcsatornába, akkor járjanak utána, hogy ez a szolgáltató engedélyével történik-e!

Az FCSM ügyfélszolgálatán jelentkezhetnek azok, akik esetleges szabálytalan bekötésük megszüntetése vagy rendezése érdekében a türelmi idő alatt szeretnének intézkedni.

 

Comments are closed.