Bűnös levelek

Sokan szembesültek már vele, hogy az e-mailjeik között időnként egzotikus nevű feladótól érkezett értesítéseket is találnak. A többség nemes egyszerűséggel – nagyon helyesen – kidobja ezeket a leveleket, ám van, aki veszi a fáradságot, kinyitja, elolvassa, ha magától nem tudja, akkor Google-fordítóval értelmezi a nagyrészt angol (legtöbbször hibásan fogalmazott) leveleket. A levelet elküldhetjük a www.419eater.com-ra, akik megpróbálják letiltani a küldőt.

– Olyan történetek kerekedhetnek, mint például, hogy afrikai banki alkalmazott talál egy névtelen és ismeretlen eredetű számlát, természetesen tele pénzzel, amit nem tud kiüríteni, mert országának törvényei ezt nem engedélyezik. Ezért keres valakit, aki segíteni tud neki – mesélte dr. Balogh Róbert rendőr alezredes, kerületi kapitány. – A meglobogtatott összeg mindig igen magas, egyik kerületi ügyben például 5,5 millió dollár volt, amelynek a kimentése némi anyagi ráfordítást is igényelt. Summa summarum a sértett már csak azt vette észre, hogy több mint 200 ezer forintot kicsaltak tőle.
A bűncselekmény a rend­őrségi szakzsargonban „Nigériai levelek” néven szerepel. További részletek az Életképek 14. számában olvashatók.

Comments are closed.