Budapesten továbbra sem tartanak miséket

Budapesten és környékén a korábbi egyházi rendelkezések érvényesek, vagyis nem tartanak nyilvános szentmiséket – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-hez eljuttatott közleményében.

A püspökök testülete a hatályba lépő új járványügyi szabályok miatt módosította korábbi rendelkezéseit. Azt írták: a templomok “mint a lelki feltöltődés és imádság” különösen fontos helyei, “továbbra is nyitva állnak”. “A nyilvános liturgia végzéséről, illetve a szentségek kiszolgáltatásának módjáról” az egyes megyés püspökök a helyi körülmények és lehetőségek, valamint az egészségügyi előírások figyelembe vételével döntenek majd. Budapesten és ott, ahol az állami szabályok változatlanok maradtak, a korábbi egyházi rendelkezések érvényesek, vagyis nem tartanak nyilvános szentmiséket.  Úgy fogalmaztak: „mindenben kövessük a hatóságok járványügyi előírásait. Főleg idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinktől pedig azt kérjük, hogy továbbra is maradjanak otthon”.
Hozzátették: a hívek továbbra is felmentést kapnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, és amíg a rendkívüli helyzet tart, a püspökök továbbra is lehetővé teszik „az általános feloldozás megadását”.  A püspökök továbbra is bátorítják a híveket, hogy „töltsenek kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával – egyénileg vagy a családban” és illetve kapcsolódjanak be a szentmise-közvetítésekbe, amelyek időpontjairól a katolikus egyház honlapjain lehet tájékozódni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a betegellátás, a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás alatt a papok és a hívek mindenben kövessék az állami járványügyi rendelkezéseket, ugyanakkor tartsák be az egyes egyházmegyék külön előírásait is.

 

Fotó: XVMÉDIA, nagy Botond
Online misét tart a pestújhelyi Keresztelő Szent János-plébánia káplánja

Comments are closed.