Budapesten ismét elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester február 15-én a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Mint írták, a meteorológiai előrejelzések szerint a szálló por légszennyezettségi szintje február 15-én sem javul, többnyire a tájékoztatási szint körül alakul, sőt akár a riasztási szintet is meghaladhatja.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint február 16-án is még gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, február 17-én napközben viszont már nagyobb mértékű javulás valószínű a levegőminőségben.
A főváros azt kérte, azért hogy ne romoljon tovább a levegő a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, és inkább a közösségi közlekedést használják.
A tájékoztatási fokozat a légszennyezettségi szint olyan mértékű, hogy rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

Comments are closed.