Budapest, a redőnyök városa

A Kerületi kérdések sorozatunk előző számában Kálmán Attila mutatott egy harmincas években készült tablóképet az újpesti iparos szervezet vezetőikről, melyen mostani riportalanyunk, Horváth István jelenlegi cégvezető édesapja is rajta volt. A Horváth család vállalkozása 1923 óta foglalkozik redőnyök gyártásával. Beszélgetésünkkor szóba került, hogy kerültek a XV. kerületbe, van-e piaca a faredőnynek és mivel nyertek Magyar Termék Nagydíjat.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Újpest a múlt század elején „asztalosközpont” volt, Horváth István nagyapja eredetileg kádárként dolgozott ott, de amikor egyre nagyobb igény lett a redőnyökre, 1923-tól elkezdett ezzel is foglalkozni. „Végül is mindegy volt, hogy hordódongát csinált vagy redőnylécet készített, 1962 óta pedig ez a fő profilunk” – mondta Horváth István.
A ’70-es években az újpesti lakótelep építése miatt szanálták telephelyüket, így költöztek a XV. kerületbe. A jelenlegi cégvezető már a harmadik generáció a családi vállalkozásban, immár nyugdíjasként dolgozik, és bízik benne, hogy a fiai is folytatják a hagyományt. „Édesapám százéves korában hunyt el 2010-ben, azóta is hiányzik. Van egy bejegyzett szabadalmam a faredőny új összefűzési módjára, ez Magyar Termék Nagydíjat is nyert. Az volt a kérésem, hogy édesapám vehesse át az érte járó kitüntetést.”

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Horváth István szerint az ilyen öreg cégeknek az a legnagyobb előnye, hogy még talpon vannak. „Belegondolva nagyapám és édesapám sorsába is, sok veszteség ért minket. Amikor panaszkodom, hogy nehéz a helyzetem, azon vigasztalom magam, hogy apunak mit kellett átélni. Az államosítást például úgy kerültük el, hogy mindig egy fővel kisebb volt a cégünk létszáma, mint a törvényben meghatározott. A kis­iparos családom miatt nem szerezhettem diplomát, gépésztechnikus lettem, majd elvégeztem a faipari technikumot.” A legutóbbi építőipari válság érintette a cégüket is, de most bizakodók. „Budapesten sok a szecessziós épület, igény is van arra, hogy a felújításkor a redőnyt is jó minőségűre cseréljék. Több ilyen munkánk volt a Nemzeti Banktól a Kúria épületéig. Foglalkozunk persze fém- és műanyag redőnnyel, de nekem még mindig a faredőny a kedvencem.”

Comments are closed.