Bosszúság vagy kötelezettség?

A piszkos járda ugyan még nem balesetveszélyes, azonban azzá válhat, amint a fákról lehullott levelekre eső vagy hó esik. A rendszeres járdatakarítás nemcsak az esetleges balesetek elkerülése, hanem higiéniai szempontok miatt is létfontosságú.
Az ingatlanok előtti járdaszakaszok takarítása a tulajdonos kötelessége. Ez a családi házas övezetekben éppen úgy kötelező, mint a társasházak vagy lakótömbök, vendéglátóegységek és üzletek előtti járdaszakaszok tulajdonosai­nak, illetve bérlőinek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A kötelezettségnek azonban nem mindenki tesz eleget, pedig az avart, a szemetet vagy havat a tulajdonosnak el kell takarítania az ingatlanja előtti járdaszakaszról, vagy gondoskodni kell arról, hogy azt valaki helyette megtegye. Ha ennek nem tesz eleget, akkor súlyos következményei lehetnek a mulasztásának.
Családi házaknál talán ez egyértelmű, azonban tévedés azt gondolni, hogy a társasházak esetében a csúszásmentesítés, a ház előtti tisztán tartott porta a közös képviselő feladata.
A közös képviselő nem takarító és nem karbantartó. A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő feladataival kapcsolatos rendelkezéseket, amik elsősorban a közös költséggel való gazdálkodásra, illetve a társasház képviseletére terjednek ki.
A takarítás, illetve a csú­szás­mentesítés a társasház tulajdonosközösségének a feladata. A tulajdonosok a mulasztásért pedig egyetemlegesen felelnek. Amennyiben nem akarják maguk eltakarítani a havat, piszkot, akkor a közgyűlés megbízhatja a közös képviselőt, hogy a munkára vállalkozóval szerződést kössön.

Comments are closed.