Bográcsozás a szabadban

A nyárias idő beköszöntével megszaporodnak a hangulatos szabadtéri sütögetések. Ilyenkor rendszerint felmerül a kérdés, milyen tűzvédelmi szabályok vonatkoznak a kerületre, és szabad-e egyáltalán a kertes házak udvarán vagy a társasházak közterületein, előkertekben, erkélyén nyílt lángot használni?

A kerületi önkormányzat Igazgatási Csoportja arról tájékoztatta lapunkat, hogy Budapesten jogszabályok tiltják a szabadtéri égetést, fővárosi közigazgatási területen égetni egész évben tilos. A kertes házak magánterületén természetesen szabad kint grillezni és a tűzön sütni-főzni, a tűz állandó felügyelete mellett.
A társasházak estében pedig a Társasház Szervezeti Működési Szabályzata (SzMSz) a mérvadó, ugyanis az tartalmazza az együttélési szabályok mellett a tűzvédelmi házirendet is.
Ha az SzMSz nem tiltja az előkertben, erkélyen való grillezést, bográcsozást, akkor megengedett a szabadtéri főzés. Ugyanakkor a társasházakban az együttélési normák betartása a közös képviselő feladata, így bármilyen probléma adódik, hozzá kell elsődlegesen fordulni. A tűzvédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelni tudunk. Ha pedig az otthoni környezet nem alkalmas a kinti főzésre, érdemes szétnézni a budapesti vendéglátó egységek kínálatai között is, hiszen már számos helyen lehet bográcsozásra helyet és eszközt bérelni. Tippek a ­welovebudapest.com oldalon.

Comments are closed.