A BKV három helyszínen tart programokat

A BKV idén három helyszínen, a Városi Tömegközlekedési Múzeumban, a Földalatti Vasúti Múzeumban és a Ferenc áramátalakítóban várja programokkal látogatóit a hétvégén a Kulturális örökség napjai keretében.

Idén a közösségi közlekedés iránt érdeklődők díjmentesen járhatják be a vállalat kezelésébe tartozó három helyszínt, amelyeken kulisszatitkokkal is megismerkedhetnek. A látogatók több felújított járművet és számos egyéb tárgyi emléket is megtekinthetnek, valamint a Deák téren lehetőségük nyílik felfedezni a kontinens első kéregvasútjának egy eredeti alagútszakaszát is – olvasható a BKV közleményében.
A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum termeiben számos fényképfelvétel és korabeli tárgyi emlék segítségével kaphatnak képet a látogatók a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről, az első lóvasúti vonal 1866. augusztus 1-jei megnyitásától egészen a megépített és tervezett metróvonalakig.
A látogatók megismerhetik a mai BKV Zrt. jogelődjeit, továbbá az egykori és mai Magyarország nagyvárosainak közlekedését, villamoshálózatát, járműveit, a vasutakat kiszolgáló infrastruktúrát, a pálya- és felsővezeték-építést és -fenntartást, a távközlés és az áramellátás műszaki emlékeit, de eredeti helyén tekinthetik meg a szentendrei régi kocsiszín egykori kovácsműhelyét is.
Külön terem foglalkozik a budapesti autóbusz- és trolibusz-közlekedés történetével, és az érdeklődők a korabeli jegyfajtákat és vállalati rangjelzéseket, valamint a különféle járműalkatrészeket és berendezéseket is megismerhetik.
A Deák téri aluljáró Földalatti Vasúti Múzeumában a millenniumi földalatti vasút és a budapesti metró történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Itt látható egyebek mellett a földalatti vasút három kocsija, amelyeket 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emeltek be a vágányokra. A kocsikkal szemközti vitrinsorban tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, építési naplók, fényképek és modellek mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig.
Az 1909-ben épült, 100 éves Ferenc áramátalakító egyedülálló ipari emlék, ahol az eredeti áramátalakító berendezések tekinthetők meg. Ez a helyszín szombaton, a két múzeum pedig a hétvége mindkét napján várja a közönséget.

 

Comments are closed.