Biztonságosabbá tehető a net világa

Manapság egyre kisebb korban, akár már két-három évesen használnak internetes eszközöket a gyerekek, ám ennek hatásaira a szülők nem igazán készülnek fel. Dr. Nagy Krisztina médiajogásszal, a Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület elnökével arról beszélgettünk, hogyan tud egy szülő segíteni gyerekének eligazodni az online világban.

Forrás: Dr. Nagy Krisztina

Forrás: Dr. Nagy Krisztina

– A szülők figyelme sokszor nem terjed ki arra, hogyan használja a gyerek a médiafelületeket. Hogyan kezdjünk hozzá?
– Életkorfüggő, hogy mire érdemes odafigyelni. Az első a biztonság. A gyerekek életkorához igazodó biztonságos teret kell létesíteni a virtuális világban is. Ha a családban beszélnek erről a témáról is, akkor kialakul egy bizalmi viszony, „csatorna” a médiahasználatról. Amikor a gyermek már kamaszodni kezd, és egyre kevésbé engedi be a szülőt a saját világába – ami egy természetes folyamat – a kialakított „csatorna” esélyt ad arra, hogy ha baj van, a gyerek ezt jelzi. A kisebbeknél érdemes igénybe venni a technikai eszközöket is – ingyenes szűrőprogramok – ezeken sok minden beállítható, például milyen oldalakhoz ne férjen hozzá a gyerek, mit blokkoljon a rendszer, mit lehet megosztani.

Fotó:  XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Fontos, hogy a médiahasználat ne a büntetés területe legyen. Sokan azért nem szólnak a szüleiknek, ha baj van, mert attól tartanak, hogy azonnal eltiltják őket az internethasználattól vagy a közösségi oldalaktól. Ennek nincs értelme, mert a gyerek úgyis hozzáfér más csatornákon keresztül a nethez, csak közben elvágjuk a lehetőséget, hogy időben segíteni tudjunk nekik.
– Az is lényeges, hogy kicsi kortól kezdve idő- és minőségbeli szabályokat hozzunk. Alakítsuk ki a kicsiknél, mennyit tévézhet, mennyit lehet a kezében a tablet, az okostelefon, később az iskolásoknál pedig már közösen érdemes megbeszélni, hogyan nézzen ki a gyermek „médiaportfóliója”, miből mennyit és hogyan használjon. Ahogy nő a gyerek, természetesen úgy változnak a szabályok is.
– Érdemes tanulnia a gyereknek a médiáról?
– Igen, bár az iskolában erre elég kevés a lehetőség, de vannak kiegészítő szakkörök vagy nyári táborok. Ez azért fontos, mert így a gyermek olyan technikákat tanulhat meg, amelyekkel kifejezheti önmagát a neten, felelősen, kreatívan használhatja a különböző csatornákat. Ha nem kapnak ehhez segítséget, akkor nagyobb a veszélyeztetettségük, és sok konfliktusba keveredhetnek, a médiahasználat kevésbé segíti a személyiségük fejlődését.
– Hogyan lehet fejleszteni a gyerekeket?
– Keressünk fejlesztő játékokat, appokat. Régen, a net előtt kiválogattuk, mely rajzfilmeket nézhet és melyiket nem. Most ugyanez van, csak az applikációkat, oldalakat, virtuális közösségi tereket szűrjük meg. Ennél a pontnál azért vannak nagyon nehéz helyzetben a szülők, mert nem tudják használni ezeket az eszközöket, felületeket: például nem tudnak videót vágni, elkészíteni egy gifet. Ha a gyereknek megtanítjuk a digitális önkifejezési eszközök használatát, akkor megvan az esély, hogy biztonságosabban, kreatívan és másokra is odafigyelve fogják használni a netet.
– Tud oktatási vagy segédanyagot javasolni?
– A www.buvosvolgy.hu oldalon van letölthető segédanyag, Médiáról – neked címmel. Három különböző korcsoportnak készült, mindegyik hét témát jár körbe. A Televele Egyesület honlapján is elérhető néhány olyan fejlesztő játék, amely az online biztonságot erősíti.

Comments are closed.