A biztonságos betegellátásért

A BELLA (Betegellátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért) akkreditációs programot gyakorló orvos és gyógyszerész szakemberek fejlesztették a GYEMSZI irányításával a magyarországi betegellátás biztonságosabbá tételéért.

Gyógyszerek

Veszélyes feladatokat, veszélyes eszközökkel végeznek mindazok, akik nap mint nap a gyógyulásunkért dolgoznak. Elég egy apró figyelmetlenség, ami akár végzetes következményekkel is járhat. Egészségügyi szakemberek olyan működési szabályokat dolgoztak ki nemzetközi minták alapján a hazai kórházakra, rendelőintézetekre és gyógyszertárakra, amelyek segítenek elkerülni a hibákat és az intézmények költséghatékony működését is elősegítik.

A BELLA akkreditációt megszerző intézményekben a dolgozók több figyelmet tudnak fordítani betegeikre, a betegek tájékoztatására, oktatására. Nem is gondolnánk, hogy a kórházba kerülő betegek jelentős része a rosszul szedett vagy nem beszedett gyógyszerek miatt szorul ellátásra. Ezért a BELLA programban résztvevő gyógyszertárak az eddigieknél nagyobb figyelmet fordítanak az ellátásukhoz tartozó, általuk gondozott betegekre. Ennek jelentősége az, hogy a betegek részletesebb tájékoztatása következtében elkerülhetőek például azok a kockázatok, amik az együtt szedett gyógyszerek, az ellenkező hatású készítmények vagy rosszul alkalmazott szerek következtében léphetnek fel. A BELLA programban részt vevő, gyógyszertárakba betérve például a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a cukorbetegséggel élők vagy épp a kismamák kiemelten részletes tájékoztatást és információt kapnak, hiszen állapotuk ezt megköveteli és ők igénylik is az adott gyógyszertár ilyen szolgáltatását. Kerületünkből egyelőre a Szent Korona útjai Diana Gyógyszertár és a Zsókavár utcai Újpalota Gyógyszertár vesz részt a programban.

A BELLA projekt az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi 2020 keretében valósul meg.

Comments are closed.