Biztonságban az értékek

Az éves pihenésünk azonnal romba dől, ha arra érünk haza, hogy távollétünkben „hívatlan vendégek” kirámolták a lakásunkat. A nyaralás megszervezése előtt érdemes azt is végiggondolni, hogyan tudjuk megvédeni otthonunkat utazásunk alatt.

Illusztráció: Varga Tímea Laura

Illusztráció: Varga Tímea Laura

A közismert praktikák közé tartozik megbeszélni a szomszéddal, hogy ürítse a postaládát és néha húzza fel, majd eressze le a redőnyt, de ha hosszabb távú megoldásban gondolkozunk, érdemes megfontolni riasztórendszer beszerelését. A megfelelő vagyonvédelmi szisztéma kiválasztásához ismernünk kell, milyen rendszerek léteznek, és ebből kell kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. A kültéri védelem akkor fontos, ha a kertben értékesebb tárgyakat tárolunk, például a kerékpárokat. A héjvédelem vagy periméter-védelem akkor fontos, ha van valaki otthon, és az az igénye, hogy a belső térben a mozgásra ne riasszon, például ha éjszaka lemegyünk az emeletről.
De ha megnyitják az ablakokat vagy feltörik az ajtót és már az épületen belül van a betörő, akkor rögtön jelezzen a riasztó. A belső védelmet biztosíthatjuk például ablakráccsal, több ajtózárral, széf beépítésével vagy elektronikai rendszerrel. Szakértők szerint egy jól kivitelezett, kamerás rendszer kiépítése már azért is megéri, mert a bűnözők a külső szemrevételezés után meg sem próbálnak bemenni.
Marjai Pál biztonságtechnikai mérnök szerint a jelenleg piacon lévő eszközök ennél még sokkal több mindenre képesek. Vannak olyan érzékelők, melyek jeleznek, ha vihar vagy csőtörés miatt elönti az ár a pincét vagy a garázst. Az úgynevezett IP-rendszerek segítségével pedig az internetes mobiltelefonunkon követhetjük, hogy otthon éppen mi történik.
De van még mire odafigyelnünk. Aki rendszeresen használja a közösségi média felületeit, csak a nyaralás után töltse fel a fotóit az élményeiről. Hiába a legmodernebb riasztó, ha saját magunk hívjuk fel a figyelmet arra, hogy otthonunk üresen áll. Küldjünk inkább képeslapot szeretteinknek – sokkal nagyobb örömet okoz, és biztonságosabb is.

Comments are closed.