Bizottsági döntés kell a kerületben levő fővárosi utak felújításához

A XV. kerületi fővárosi kezelésű utak felújítására vonatkozó javaslatát szerette volna napirendre vetetni Németh Angéla polgármester a Fővárosi Közgyűlés január 23-i ülésén. A közgyűlés elutasította a kérést, mivel az útfelújításokról nem a közgyűlés, hanem a főváros bizottsága dönt, így a grémiumnak nincs hatásköre az ügyben.  

Németh Angéla az elutasított előterjesztésében azt kérte, hogy kerüljön be a főváros 2019-es költségvetésébe az Erdőkerülő utca, Zsókavár utca felújítása, melyek tervei már elkészültek. A Deák utca felújítását és forgalomtechnikai átalakításának finanszírozását is kérte a fővárostól, továbbá kezdeményezte, hogy a Rákos utat több szakaszban újítsa fel Budapest vezetése. Javaslata szerint a Rákos út esetében idén a tervek készültek volna el, és 2020-ra, illetve 2021-re maradt volna egy-egy szakasz rendbetétele. A polgármester azt is kezdeményezte, hogy a Rákospalotai határút és Késmárk utca csomópontjának forgalomtechnikai átalakítására készíttessen terveket a 2019-es költségvetése terhére a főváros.

Németh Angéla/XV Média, Vargosz

Németh Angéla/XV Média, Vargosz

A polgármester hozzátette, hogy a kerületi önkormányzat mintegy 70 kilométernyi saját úthálózatot kezel, és ennek karbantartására éves szinten körülbelül 200 millió forintot költ. A fővárosi kezelésű úthálózat hossza 52 kilométer a kerületben, és 10 éve a kátyúk eltüntetésén kívül nem nagyon történik semmi. Azt is elmondta, hogy a kerületi önkormányzat megterveztette saját költségvetéséből a fővárosi tulajdonú Bánkút utca és Szerencs utca, valamint a Széchenyi út és Kolozsvár utca csomópontok lámpás kereszteződéssé alakítását, és ezek várhatóan idén májusban elkészülnek.

Wintermantel Zsolt/XV Média, Vargosz

Wintermantel Zsolt/XV Média, Vargosz

Tarlós István főpolgármester válaszában elmondta, hogy bizottsági hatáskörbe tartozik az útfelújítások ütemezése és csak a bizottság javaslatát tárgyalja a közgyűlés. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere annyit tett hozzá a főpolgármester válaszához, hogy nem javasolja az előterjesztés napirendre vételét. Mint elmondta, a közgyűlésben ülő minden polgármester esetében ezt javasolná, ugyanis az útfelújítások nem a grémium, hanem a bizottság hatáskörébe tartoznak.

Comments are closed.