Bizonytalanság helyett bizonyosság

A nyár után szeptembertől folytatódik a szűrőprogram a Rákos úti szakrendelőben. A második félévben elsőként ismét a demencia korai felfedezésére helyezik a hangsúlyt a szakemberek.

demencia
– Két és fél évvel ezelőtt éppen a demenciaszűréssel indult a programunk – mondta dr. Wallner Éva, a szűrőprogram koordinátora. – Az első alkalom nehézségeit kiküszöböltük, így az azt követő szűrés iránt már nagy volt az érdeklődés. Elhatároztuk, idén megismételjük a programot.
A szakrendelő ideggyógyászati rendelésére többnyire háziorvosi beutalóval érkeznek a betegek. A háziorvoshoz pedig akkor fordulnak, amikor már mutatkoznak a betegség tünetei.
– Az első jelentkezés időpontja a panaszok kezdetétől esetenként meglepően hosszú, aminek oka gyakran a kivizsgálástól és a ­rossz eredménytől való félelem. De állhat a háttérben a panaszok restellése, bagatellizálása is – magyarázta a doktornő.
A demencia memóriazavarokkal kezdődik, és akár az önálló életvitel elvesztésébe is torkollhat. Napjainkban már a szűrések is leegyszerűsödtek, illetve a betegség gyógyítása is forradalmian megváltozott. Éppen ezért nem kell félni a neurológus felkeresésétől.
Szeptember hónapban minden csütörtökön délután 2-től este 7 óráig lesz demenciaszűrés a szakrendelő III. emelet 315. számú szobájában, ahol dr. Polák Noémi neurológus főorvos várja a betegeket. A szűréshez nem kell beutaló, de a recepción személyesen vagy az 06 1 506 0178-as számon előzetesen időpontot kell egyeztetni.

Comments are closed.