Bizalom és szeretet

Minden évben július 1-jén, Semmelweis születésnapján tartják a Semmelweis-napot, és ekkor jutalmazzák az egészségügyben dolgozókat. Méhesné Saly Éva csoportvezető iskolavédőnő munkája elismeréséül Pro Sanitate kitüntetésben részesült, és a június 29-i kerületi ünnepségen köszöntötték őt is.
– Mióta dolgozik védőnőként?
– A Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolába jártam, majd védőnői diplomámat 1991-ben szereztem meg. Azóta dolgozom ezen a pályán, és 1998 óta pedig itt vagyok a kerületben iskolavédőnőként. Mindenképpen olyan területen szerettem volna dolgozni, ahol gyermekekkel foglalkozhatok, nekem is van három.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Mire a legbüszkébb a munkájával kapcsolatban?
– Leginkább arra vagyok büszke, hogy elfogadnak a Kolozsvár és Szent Korona iskolákban, kikérik a tanácsaimat és bizalommal fordulnak hozzám. A diákok megismernek az utcán, odajönnek, beszélgetnek velem akkor is, amikor már elvégezték az általános iskolát, és a nyári napközis táborban is örömmel fogadnak az ismerős gyerekek.
– Ez bizalomra épülő hivatás, sok odafigyelést, törődést igénylő munka, időnként kolléganőimmel együtt az az érzésünk, mintha a ránk bízott tanulóknak kicsit az anyukájuk is lennénk. Úgy érzem, hogy a kolléganőim is elismernek és szeretnek. Csoportvezető is­ko­la­vé­dő­nő­ként segítségért bármikor fordulhatnak hozzám, és ez fordítva is igaz. A mindennapi munka során a nehézségek ellenére sok pozitív visszajelzést kapok. Örülök, és jó érzéssel tölt el, hogy az egészségügyi intézmény vezetése is elismerte munkámat, és Szemán Éva szakdolgozói igazgató javasolt a kitüntetésre.
– Van olyan célja, amit szeretne elérni a munkája során?
– Szeretném, ha az egészségnevelés, -fejlesztés terén még hatékonyabban tudnánk mi, kerületi iskolavédőnők dolgozni. Az adminisztrációs feladataink gyorsabbá tétele is fontos lenne, nagyban megkönnyítené a munkánkat.
– Mit üzen a kezdő védőnőknek?
– Nagyon örülnénk fiatal, pályakezdő kolléganőknek, akiknek szívesen adnánk át tudásunkat, tapasztalatainkat, ezt kolléganőim nevében is kijelenthetem. Nem mondhatom, hogy könnyű ez a pálya, nehézségek akadnak, de nagy szükség van ránk. Aki megtalálja benne a helyét, sok örömet is magáénak tudhat.

Comments are closed.