Bevetésre készen a hókotrók

Felkészült a téli időjárásra az önkormányzat városüzemeltető cége, a Répszolg. Mind a munkások, mind a gépek készenlétben várják, hogy ha szükséges, megtisztítsák a kerületi kezelésbe tartozó utakat, járdákat, sétányokat a hótól, jégtől.

– A társaságnál elkészítették az úgynevezett téli intézkedési tervet, ami december 1-jén lép hatályba, és pontosan meghatározza munkatársakra, felelősökre, gépekre, úthálózatra lebontva a feladatokat – tudtuk meg Demeter János ügyvezetőtől.

Hókotró/Fotó: XV Média, Vargosz

Amennyiben az időjárás szükségessé teszi, a hóeltakarításra, illetve a síkosságmentesítésre munkanapokon a Répszolg teljes személyi állománya hadra fogható. A munkaszüneti napokon pedig házi készenlétet tartanak. Ilyenkor tizenkettő-tizenöt fő mozgósítható azonnal.

– A társaságnak van két nagy hó­ekés úttakarító gépe, és szükség esetén a nyáron fűkaszálásra használt célgépekre is hóeke kerül, amivel a járdákat, parki sétányokat, átkötőutakat lehet megtisztítani. A síkosságmentesítő anyagok kiszórását többnyire kézzel végezzük – mondta az ügyvezető.

A hóeltakarítást először mindig az oktatási-nevelési és az egészségügyi intézmények, a lakosság ellátását biztosító üzletek környékén kezdik, a járdák, parki sétányok, gyalogutak síkosságmentesítésénél is ugyanezt az elvet követik.

A járdák síkosságmentesítésekor kötelezően sómentes anyagot használnak, így a környezetbarát zeolit és kalcium-klorid vegyületét szórják ki a társaság munkatársai.

– A katasztrófavédelem is szemlét tartott a Répszolgnál, mindent rendben találtak, megfelelőnek ítélték a cég személyi és gépállományát – tette hozzá Demeter János.

Comments are closed.