Beszámolt az átláthatósági megbízott

„Amikor a Mindenki a Tizenötödikért frakció meghirdette közös választási programját, egy feltételünk volt – mondta Szilvágyi László, az LMP Magyarország Zöld Pártjának önkormányzati képviselője a november 26-i sajtótájékoztatóján , hogy az önkormányzat nevezzen ki egy átláthatósági megbízottat. A személyére is javaslatot tettünk, amit a testület többsége támogatott. A Fdesz-KDNP képviselői viszont nem álltak a javaslat mellé.”

Pósa András, a megválasztott átláthatósági megbízott elmondta, a megállapodás szerint féléves ciklusokban kellene beszámolnia, de az első jelentése a pandémia tavaszi első hulláma miatt elmaradt. Így november 26-án egy egész év gyűjtőmunkáját értékelte.

 

Szilvágyi László és Pósa András
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– A fő feladatom az önkormányzat, illetve az önkormányzati gazdasági cégek honlapjának vizsgálata, illetve a már felszámolt RUP-15 Kft. 2010-2014 közötti működésének átvilágítása volt – mondta Pósa András a beszámolójában. – Az előbbivel nem volt gondom, a honlapok kezelői a hiányosságokat gyorsan kijavítják. Nem úgy a RUP-15 esetében. Itt ugyanis rengeteg hajmeresztő problémát találtam.

Pósa András elmondta, sok folyószámlát, kivonatot, szerződést nézett át. Így olyan hiányosságokra bukkant, mint például:  egy pályázaton indult nyertes cég árajánlata nem volt megtalálható a dokumentumok között, csak a veszteseké. Egy másik esetben a vesztes cégek korábbi, a nyertes cég pedig későbbi pályázati határidőt kapott, de olyan is volt, hogy a kifogástalan pályázattal rendelkező cégekkel szemben olyat részesítettek előnybe, amelyik nem felelt meg a pályázati feltételeknek. Előfordult, hogy a testület a polgármestert bízta meg a pályáztatással, és másnap már alá is volt írva a szerződés.

– A RUP-15 feladata a kerületi felújítások és projektek menedzselése volt. Érdekes módon a cég pár közbeszerezésében olyan ügyvédi iroda működött közre, mely dr. Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár irányítása alá tartozott – jegyezte meg Pósa András.

Szerint ez a módszer kicsiben is fellelhető volt, hisz a RUP-15 felügyelő bizottsága is – nem véletlenül – három kerületi fideszes politikusból állt, akik érthető módon szemet hunytak afölött, hogy az önkormányzati cég a tiszteletdíjak mellett a Fidesz számlájára párttagdíjakat és támogatásokat is utalt.

– Az egyik volt cégvezető távozását követően munkaügyi pert indított, a RUP-15 pedig úgy foglalkoztatott ügyvédet, hogy nem volt szerződése és ennek hiányában fizették ki. Ugyancsak érdekes, hogy miért kellett egy későbbi ügyvezető valamint a felügyelő bizottság tevékenységére komoly pénzérét kockázati felelősségbiztosítást kötni – tette fel a kérdés Pósa.

Hozzátette: az átláthatósági megbízott a feltárt visszásságok között említette, hogy a RUP-15 dolgozói a papírok szerint rendszeresen vidéki kiküldetésen voltak, amiért fel is vették a járandóságukat. De még a fáradságot sem vették arra, hogy legalább olyan fals címeket írjanak be, amely a XV. kerületi cég hatáskörébe tartozott volna.

– Arra is találtunk nyomot, hogy a cég átvett egy önkormányzati dolgozót – az ügyvezető igazgató tiltakozása ellenére –, akinek végkielégítését a RUP-15 fizette ki az önkormányzat helyett.

– A RUP-15 Kft. és az akkori Fidesz-vezetés fő projektje a Zsókavár utca I-es, II-es és III-as ütemű felújítása volt – tette hozzá Szilvágyi László. – Ennek ellenére sikerült a Zsókavár utca 2-4. számú ház teljes szellőző-berendezését elrontaniuk, melyet nem ismertek el.  A ház lakói saját költségükön igazságügyi szakértőt fogadtak, aki feltárta a hibákat. Így legalább erkölcsi megerősítést kaptak. A Fidesz mostanában azt kéri számon rajtunk, hogy a polgármester miért nem számolja fel a kifizetőhelyeket a kerületben. Ezek után kérdem én, kinek és mit kellene felszámolnia, és kit is kellene elszámoltatni?

Szilvágyi László azt is jelezte, a 90 oldalas anyagot az interneten keresztül nyilvánosságra hozzák a feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban azonban vizsgálják, hogy milyen további lépésekre, esetleg büntetőjogi feljelentésre van lehetőségük.

 

Comments are closed.