Bemutatkoznak az országgyűlési képviselőjelöltek

Az április 8-i országgyűlési választást megelőzően a 12. számú választókerület jelöltjei bemutatkozási lehetőséget kaptak, és elmondhatták elképzeléseiket, programjukat a XV. kerülettel és az országgyűlési munkával kapcsolatban. Az ÉLETképek lapzártájáig kapott információk alapján az alábbi jelölteket mutatjuk be ábécérendben.

Dr. Gyenes Géza, Jobbik

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

„Mindent meg fogok tenni azért, hogy például az egészségügy területén az Árpád Kórház újra megnyissa kapuit a betegek előtt” – mondta dr. Gyenes Géza, a főváros 12. választókerületében a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. A tervei között szerepel még a Deák utcában félbehagyott új háziorvosi rendelő befejezése és átadása, valamint az is, hogy a kerület idős demens betegeit ellátó intézmény az eredeti terveknek megfelelően megépüljön.

Dr. Gyenes Géza mentesíteni akarja a kerületi közéletet a korrupciótól, újraindítja a kerületben félbemaradt panelházprogramot és szeretné a többször megígért XV. kerületi uszoda megépülését. „A rossz állapotú úthálózatot fel kell újítani, és fontos, hogy a kerület közlekedésbiztonsági szempontból kritikus útszakaszaira forgalomirányítási rendszert építsenek. Szeretnénk, hogy a Jobbik szociális és ifjúságibérlakás-programjának kerületi adaptálása megtörténjen, javuljon a kerület köztisztasági helyzete és a BLF Kosárlabda Klub Károly Róbert Általános Iskolai edzőtermét is felújítsák” – mondta a képviselőjelölt.

Dr. Gyenes Géza szerint mind az egyéni, mind a listás bejutásra van esélye. Amennyiben egyéniben nem választják meg, a Jobbik egyéni képviselőinek főleg vidéki körzetekben várható győzelme esetén lesz esélye országos listáról a parlamentbe kerülni.

Névjegy

Végzettség: SOTE ÁOK orvosi diploma

Munkahelyek: 1975–1996 Bánokszentgyörgy–Borsfa-Oltárc–Várfölde községek háziorvosa

1996–1998 Országos Háziorvosi Intézet igazgatóhelyettes

1998–2015 Magyar Orvosi Kamara főtitkár – országos hivatalvezető

2015-tól nyugdíjas MOK Országos Felügyelőbizottság elnöke

Politikai előélet: 1990–1994-ig MDF Zala megyei elnök

1994-től párton kívüli

2009-től Jobbik Magyarországért Mozgalom tagja

2010–2014-ig a Jobbik listás parlamenti képviselője, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke

2018: a Jobbik képviselőjelöltje

Nyelvismeret: Angol alapfokú társalgás

———

Hajdu László, Demokratikus Koalíció

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

„Tizenhat évig voltam országgyűlési képviselő, tehát nem számítanék kezdőnek, ha április 8-a után bekerülnék a parlamentbe” – fogalmazott Hajdu László polgármester, a főváros 12. számú választókerületében a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje. Azt azonban tényként szögezte le az országgyűlési munka kapcsán, hogy nem mindegy, valaki ellenzéki vagy kormánypárti országgyűlési képviselő. Ellenzékben ugyanis sokkal kisebb mozgástere van egy képviselőnek. Viszont az is tény, hogy aki a 12. számú választókerületben dolgozik majd, az elsősorban Budapestet, és csak azon belül tudja a kerületet képviselni az országgyűlésben. „Minden olyan fővárosi infrastrukturális fejlesztésért, amire az állam vagy az Unió pénzt szán, lobbizni fogok.”

A parlamentben dől el, hogy a fővárosi tömegközlekedést, ami a kerületet is érinti, hogyan fejlesztik. Szintén kormányzati szándék kellene annak előmozdításához is, hogy a kerületnél húzódó Vác–Budapest vasútvonalat elővárosi vasútként üzemeltessék. Ezzel és a kapcsolódó P+R parkolók építésével a belvárost lehetne mentesíteni az autósoktól.

Városrészünkben jöhetne létre Budapest keleti kapuja, ami a főváros terveiben is szerepel. Ehhez azonban állami források és garanciák kellenek, mert csak ezekkel lehet idevonzani a nagy, tőkeerős cégeket, akik adóznak, és ez komoly adóbevételt jelentene a kerületnek. Budapest tervei között szerepel a kerületben még beépítetlen Szilas-patak menti vonal kiépítése, amit kerékpárúttal rekreációs területté alakítanának át a Dunáig. Ehhez kapcsolódna a Nevenincs-tó fejlesztése is.

Az infrastruktúra fejlődése pedig magával hozza a kerület gyarapodását is. „Nagyon jónak tartom a korábbi gyakorlatot, amikor normatív módon, cél- és címzett támogatások formájában kapott támogatást a főváros. Nem szívesen vennék részt pályázatok nélküli pénzosztásban” – szögezte le a polgármester.

Hajdu László nem nagyon akart belemenni a választási esélylatolgatásba. Szerinte, aki indul, az április 8-án nyerni is akar, tehát neki is ugyanennyi esélye van, mint a többeknek.

Névjegy

Végzettség: Főiskola, szaküzemgazdász,

külkereskedelmi közgazdász, szakközgazdász

Munkahely: Fővárosi Csatornázási Művek

Politikai előélet: 1990-től XV. kerületi önkormányzati képviselő, 1996-tól négy év megszakítással a kerület polgármestere. 1994-től tizenhat éven át országgyűlési képviselő

Nyelvismeret: Német, orosz

——-

Krisztics Bianka, Momentum

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

„Korábban nem politizáltam aktívan, de mostanra eljött az idő, úgy éreztem, tennem kell valamit, hogy a gyerekeim egy élhető országban nőjenek fel, és hogy ne kelljen elmenniük, ha tisztességesen szeretnének boldogulni” – mondta Krisztics Bianka, a főváros 12. választókerületben a Momentum országgyűlési képviselőjelöltjeként. Hozzátette, hogy a Momentum megalakulása lehetőséget adott számára egy olyan párthoz való csatlakozásra, amely átlép a bal- és jobboldal megosztottságán, és képes új irányt mutatni Magyarországnak. Szükség van politikai generációváltásra, hogy új, tisztességes arcok legyenek a közéletben. Rákospalotán nőtt fel, és most újra itt lakik a férjével és két gyermekükkel.

A Momentum programja független szakértők szerint is a legkidolgozottabb és megvalósítható program. „A jövőnk szempontjából a két legfontosabb területet emelném ki, amiért harcba szállnék, az oktatást és az egészségügyet” – tette hozzá a képviselőjelölt. Szülőként látja ugyanis, hogy mennyire nem alkalmas a jelenlegi iskolarendszer a gyerekeinkből gondolkodó, a társadalom számára hasznos és boldog embereket nevelni. Szerinte a mai egészségügyről nehéz bármi jót mondani, úgy ahogy működik, de hosszú évek óta nem történtek meg a szükséges átalakítások. Mindezen fejlesztésekhez forrás kell, amit a rendszerszintű korrupció felszámolásával lehetne biztosítani. Ez a harmadik, de bizonyos szempontból a legfontosabb, amit el szeretne érni, illetve amiért a Momentum egész közössége küzd.

Hozzátette, hogy vitathatatlanul némely gazdasági mutató javult, de a jelenlegi kormány történelmi lehetőséget hagyott ki, hogy hazánk az Európai Unió fejlettebb államai közé tartozzon. A környező országokhoz képest lemaradtunk, mert a fejlesztésre szánt pénzek jelentős hányada pártközeli emberek magánvagyonát gyarapította. Ezt a folyamatot meg kell állítani!

Országgyűlési képviselőként az emberekért, a társadalomért szeretne dolgozni, hogy közösen újjáépüljön a demokrácia és élhető ország legyen hazánk.

Névjegy

Végzettség: Környezetgazdálkodási agrármérnökként végezett Gödöllőn

Munkahely: Technológiai Előretekintési Program,

Tisztább Termelés Magyarországi Központja,

Nemzeti Fejlesztési Hivatal,

MTA Közgazdaságtudományi Kutatóintézet

Politikai előélet: Nincs

Nyelvismeret: Angol

——–

László Tamás, Fidesz–KDNP

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

„Az itt élők mindennapjainak támogatását tartom a legfőbb feladatomnak” – mondta László Tamás, a főváros 12. választókerületében a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje. Szerinte a balesetveszélyes járdák, a kátyús utak okozzák a legtöbb problémát. 2010–2014 között a pályázati járdaprogram népszerűvé vált, erre a célra a többszörösét fordította az akkori önkormányzat a megelőző időszakhoz képest. 2015 után azonban ez a program megtorpant. A lakótelepi járdák pedig kimaradtak a programból. Szükség van egy jelentős parkolóépítési programra is, melyért mindenképpen küzdeni kíván.

A jelölt szerint a közbiztonság, a köztisztaság is kiemelt jelentőségű, amibe beletartozik, hogy a migránsok betelepítését a leghatározottabban el kell utasítani. Mivel van szabad területe és kihasználatlan épülete a kerületnek, ezért szerinte a betelepítés valós veszély. Programja szerint mihamarabb meg kell építeni fővárosi forrásból az M3-as mellett a hiányzó zajvédő falat is.

Emellett folytatni kellene az egészségügyi programot is. „Minél előbb be kell fejezni a Deák utcai rendelőt, a Hősök úti rendelőt pedig át kell építeni – mondta a képviselő.” A volt orosz kórházba további szakrendeléseket kell telepíteni, például egy diagnosztikai központot. Nagy igény van az Idősek Átmeneti Gondozó Házának építésére is, melyre már építési engedéllyel rendelkezik a kerület. Folytatni kell a bölcsődék, az óvodák és az iskolák felújítását, és támogatni kell az időseket és a családokat is.

A nagyobb fejlesztések közül pedig azt kell előnyben részesíteni, melyre külső forrás vonható be. „Előkészítés alatt áll Rákospalotán a városközpontban a Rendezvényközpont, a Sportpalota, Pestújhelyen a Sportuszoda, Újpalotán a Közösségi Ház megépítése” – vázolta László Tamás. Kiemelt célja az újpalotai piac felújításának folytatása, akár külső üzemeltető bevonásával is. A kerület külső részének csatornázása nem a kerületi önkormányzat feladata, csak a csatornatársulás megszervezése volna a dolga. Ennél sokkal fontosabb lenne a helyi munkahelyteremtés és a vállalkozásfejlesztés, melyre 2015-ben már kidolgoztak egy programot.

László Tamás úgy véli, eddig is a kerület fejlődéséért dolgozott, s a választók bizalmából ezután is az lesz a legfontosabb számára.

Névjegy

Végzettség: Okleveles építészmérnök, városépítési, városgazdasági szakmérnök (BME Építészmérnöki Kar)

Munkahelyek: III. Ker. Tanács Műszaki osztály,

Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Városgazdasági szak,

Reálterv Kft.

Politikai előélet: 2004 óta tagja a Fidesznek,

2006-tól országgyűlési képviselő, 2010–2014 között polgármester

Nyelvismeret: Német középfok

——-

Móricz Eszter, Lendülettel Magyarországért

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

„Ha az országgyűlésben képviselőként a haza érdekében tevékenykedek, akkor választókerületemben és a XV. kerületben élő emberekért is dolgozom. Programom középpontjában az emberek, a családok biztonsága, életkörülményeinek folyamatos javítása áll. Nemzeti baloldaliként határozottan fogom képviselni, hogy a parlament teremtse meg az ehhez, valamint az embert alkotmányosan megillető jogokhoz, a zsidó-keresztény kultúra megőrzéséhez és a szociális biztonsághoz szükséges garanciákat” – fogalmazott Móricz Eszter, a főváros 12. számú választókerületében a Lendülettel Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje. Rendkívül fontosnak tartja a nyugdíjasok és nyugdíj előtt állók élet- és létbiztonságát, szociális helyzetének állandó javítását.

A kerület fejlesztésében kiemelt célkitűzésnek tekinti a lakosság lélekszámának megőrzését, növelését, az itt élők életminőségének javításával, a családok, fiatalok ideköltözésének ösztönzését, családi házas lakások építésével. A környezetbarát munkahelyek támogatását az arra alkalmas fejlesztési területeken. Mint mondta, tovább kell javítani az energiafelhasználás hatékonyságát, ezért folytatni kell a panelprogramot. A fővárosi önkormányzattal együttműködve rövid időn belül fel kell újítani a legfontosabb kerületi utakat. Mindemellett nem vehető le a napirendről az M4 metró meghosszabbítása, és szükség van az M3–M0 „városkapu” közlekedési és parkolási fejlesztésére is – tette hozzá.

„Közel 20 éve folytatok közéleti tevékenységet, lakókörzetemben négyszer választottak meg önkormányzati képviselőnek. Megbízatásomat jelenleg is napi nyolcórás munka mellett végzem. A gyógyszeriparban betöltött minőségbiztosító beosztásom tisztes fedezetet biztosít megélhetésemhez. A szakmában szerzett tapasztalatom pedig segíti képviselői, közéleti munkámat.

Megválasztásom esetén készen állok a képviselői feladat ellátására, a kemény munkára. Ezúton is köszönöm a bizalmat, a remélt és várt támogatást. Az itt élők visszajelzései és korábbi választási eredmények alapján is állítom, hogy Budapest 12. számú egyéni választókerületében én vagyok az esélyes jelölt” – mondta Móricz Eszter.

Névjegy

Végzettség: –

Munkahely: –

Politikai előélet: –

Nyelvismeret: –

——-

Parragh Lajos, Kell az Összefogás Párt

Forrás: Parragh Lajos

Forrás: Parragh Lajos

„Több mint 40 éve élek Újpesten” – közölte Parragh Lajos üzletember, aki a főváros 12. számú választókerületében a Kell az Összefogás Párt or­szággyűlési képviselőjelöltje. Célja egy olyan ország megteremtése, amely igazságosságot és esélyegyenlőséget biztosít minden lakójának az élet minden területén.

A programjuk központjában az ember áll, az emberi méltóság, és hiszik, hogy mindenki teljes jogú tagja lehet egy jóléti államnak.

Véleményük szerint ehhez szükséges a részvételi demokrácia alapjainak a letétele, amely lehetőséget biztosít minden állampolgárnak, hogy beleszólhasson az őt érintő kérdésekbe.

A Budapest 12. számú választókerületben a sürgős feladatok megoldására megoldástérképet készítenek, amely tartalmazza a kerületi közutak felújítását és karbantartását. A XV. kerületi Közvágóhíd utcai szennyvíz-gerincvezeték megépítését útfelújítással. Az Erdőkerülő utcai önkormányzati nyugdíjasház bővítését. A pestújhelyi, rákospalotai és újpesti közparkok felújítását, az Árpád Kórház felújítását és újraüzemeltetését is szeretnék elérni. A szociálisan rászorult polgárok és fiatal párok számára önkormányzati bérlakásprogramot indítanának el.

„A megoldástérkép, amely a célok kitűzését megalapozza, csak az önök javaslataival válhat teljessé, ezért bízom az együttműködésünkben és a közös megvalósításban” – hangsúlyozza Parragh Lajos.

Névjegy

Végzettség: –

Munkahely: –

Politikai előélet: –

Nyelvismeret: –

 

Pálmai Attila, Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Forrás: XV TV

Forrás: XV TV

„Attól tartok, nem mi vagyunk jelenleg a legviccesebb párt. Ezért, ha megnyerjük a választásokat, akkor valószínűleg betiltjuk az összes pártot, mert tűrhetetlen, hogy egy viccpártnál viccesebb lehet egy komoly nem viccpárt” – mondta Pálmai Attila, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben indul a főváros 12. számú választókerületében országgyűlési képviselőjelöltként, arra felvetésre, hogy sokan zokon veszik, viccet csinálnak az ország legjelentősebb választásából.

Választási programjukban szerepel az ingyen sör, amit elsőként a parlament büféjében vezetnének be. A büfé hátsó falán ablakot nyitnának a tér felé, ahol ki tudnák adni az ingyen sört a lakosságnak.

Terveik között szerepel az is, hogy minden beteg rokonával felújíttatnának egy kórtermet, így lehetne az egészségügy problémáin segíteni. Sőt elképzeléseik szerint rendeletben tiltanák be a betegségeket.

A kerületi utcák, utak állapota kritikus, ezt többféleképpen orvosolná a párt. Az Erdőkerülő utcánál egy ötletüket már meg is valósították, hiszen átkeresztelték az utat Kátyúkerülő utcává. „Ezzel máris őszintévé vált a történet, nem hitegetjük az embereket azzal, hogy erdőket kell kerülgetni” – emelte ki a jelölt.

A kerület elöregedése komoly probléma. A fiataloknak lakások, szórakozóhelyek, felújított közterek, esetleg színház vagy jó kocsmák kellenének, ami mind hiányzik a kerületből. Ezért a párt választási kampányában az örök élet ígérete szerepel (ráadásul plusz húsz évet adnak hozzá akciósan), valamint egy fiatalító programot is indítanak annak érdekében, hogy ifjan élhessék örök életüket az emberek.

Pálmai Attila nem tart attól, hogy a választásokon nem érik el az 1 százalékot, és így vissza kellene fizetniük az állami támogatást, amit a kampányukhoz kaptak. „A Kutyastat – a Kétfarkú Kutya Párt közeli egyetlen hiteles kampánytámogatás-mérő társaság – 127 százalékon mér minket, tehát ennyivel nyerjük meg a választásokat. Ebben az esetben pedig nem kell visszafizetnünk a 150 milliós kampánytámogatást” – mondta.

Megtudtuk, a párt létrehozott egy alapot azzal a céllal, hogy a kampányra fordítható állami támogatást szétosszák az arra rászorulók között. Pálmai Attila elmondta, hogy egy XV. kerületi, mozgássérült gyerekek nappali gondozását segítő alapítvány is pályázott erre, és nyert is 750 ezer forintot.

Névjegy

Munkahely: Szobrász, filmes díszleteket tervez

———-

Szilvágyi László, Lehet Más a Politika

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média,Vargosz

„Szükség van bérlakásprogramra, ehhez kívánok törvénymódosításokat kezdeményezni az LMP bérlakásprogramja alapján – mondta Szilvágyi László, a főváros 12. számú választókerületében a Lehet Más a Politika színeibe induló országgyűlési képviselőjelölt, aki szerint kerületünknek több problémája van. De még a legfontosabbak közül is kiemelkedik a lakosság lélekszámának csökkenése és az elöregedés. Szükség lenne az M3-as autópálya melletti terület fejlesztésére azért, hogy az új lakosoknak is legyen munka és a kapcsolódó szolgáltatások, mint például a közösségi ház, de fontos az egyéb szolgáltatások fejlesztésére is. „A mostani gondolkodással, miszerint »ez egy tanyasi kerület« (Hajdu László), nem tudok és nem is akarok egyetérteni” – közölte Szilvágyi László. Szerinte a kerület kiváló adottságokkal rendelkezik, mégis Budapest mostohagyereke, amin mindenképpen változtatni kell.

A jelölt szerint az első és legfontosabb, hogy a fejlesztéseket tudatosan és tervszerűen végig kell vinni. Rengeteg terv és elképzelés van, de mindig más és mindig másféle és mindig máskor. A környező kerületek a lobbierejüknél fogva építettek már uszodát, művelődési házat, a XV. kerület pedig László Tamás 8 éves és Hajdu László 16 éves regnálása alatt semmi ilyesmit. Véleménye szerint a tervezők már meggazdagodtak, ideje lenne, hogy a lakosság is élvezzen ebből valamit.

Programjában fontos szerepet szán az Észak-Pesti Kórháznak. A kínai vonalat ideje lenne elengedni, a központi költségvetésből forrást kellene szerezni a gyógyvízkút további kutatására, és létrehozni egy komplex rehabilitációs gyógyközpontot, rekreációs parkokkal, közösségi terekkel. Fontos lenne a metróvonal építése Rákospalotáig, vagy a vasúti rekonstrukció megvalósítása. Ezen ügyekben nyolc év alatt semmi sem történt.

Szükség lenne Rákospalotán egy erős központi közösségi térre, de nem elrugaszkodott és az emberekre erőltetett módon, hanem a kerület hagyományaihoz méltóan. Újpalotán pedig rengeteg a tennivaló. Teljes generációs vészhelyzet van, romló közbiztonsággal és iskolabezárásokkal. Élettel kell telíteni ezt a kerületrészt, amin nem szabadna spórolni. A forrás a költségvetésben rendelkezésre áll, ez már többször bebizonyosodott, az elherdált, ellopott, elsikkasztott pénzeket kell e célra felhasználni.

Szilvágyi László szerint az LMP helye a magyar parlamentben van, és ez nem is kétséges. Mint mondta, meg kell haladni az elmúlt 30 év politikáját, és olyan ötletek, tervek és munka kell, amely lendületet ad a kerületnek és az országnak.

Névjegy

Végzettség: Felsőfokú diploma: Emberierőforrás-menedzsment

Munkahelyek: 20 éve foglalkozom emberekkel munkahelyeimen

Politikai karrier: Csak annyit akartam mindig is, hogy Legyen Más a Politika

Nyelvismeret: Angol

Comments are closed.