Belvárosi okosparkolás

Bármennyire is szeretnénk elkerülni, néha óhatatlan, hogy valamilyen ügy intézése miatt az V. kerületben legyen dolgunk. A fővárosi parkolási helyzet általában nem túl rózsás, de a Belvárosban helyet találni sokszor lehetetlen. A problémára kínál megoldást a szeptembertől működő Parker telefonos applikáció.

A rendszer alapja a belvárosi parkolóhelyekre telepített szenzorhálózat, amely valós időben jelzi a férőhelyek foglaltságát, és megjeleníti azt az alkalmazásban. A Parkeren végig lehet követni a parkolási folyamatot: térképen mutatja a szabad parkolóhelyeket (akár konkrét címre történő rákereséssel is), szabadon választott navigációval elvezet a kiválasztott helyre, majd a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes fizetés is – mondta el a rendszert beharangozó sajtótájékoztatón Szentgyörgy­völgyi Péter, a kerület polgármestere.
A tesztidőszak után az éles üzem első körben a kerület déli, a Vámház körút és a Kossuth Lajos utca által határolt összefüggő területén 1200, a kerület északi részén pedig a Széchenyi, a Tüköry, a Falk Miksa, valamint a Balaton utcában 300 szenzorral indult el szeptember elején. Az önkormányzat 2020 végéig a teljes kerületre kiterjeszti az okosparkolási rendszert.
Előzetes kalkulációk alapján – a jelenleg működő 1500 szenzor esetében – ha csak minden tizedik autós használja majd az alkalmazást, akkor ők havonta 5 ezer órával kevesebb időt töltenek felesleges autózással, így majdnem 10 ezer literrel kevesebb üzemanyagot égetnek el, csökkentve ezzel a levegő- és a zajszennyezést.

Comments are closed.