Bauer Sándorra emlékeztek

A történelem néha furcsa játékot űz. Például egy helyszín más-más időben csodás és tragikus események színtere is lehet. Ilyen például a Nemzeti Múzeum lépcsője, ahol 1848. március 15-én a fiatal Petőfi elszavalta a forradalom himnuszát, a Nemzeti dalt. Majd 121 évvel később az orosz megszállás és a kommunista diktatúra ellen tüntetve ugyanezen a helyen gyújtotta fel magát a 17 esztendős fiatalember, Bauer Sándor, aki aztán többnapnyi szenvedést követően hunyt el.

Megemlékezők/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Megemlékezők/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Bauer Sándor tette évtizedeken át titokban maradt. Nem úgy, mint a cseh Jan Palach-é, aki a szovjet bevonulás ellen tiltakozva egy héttel korábban gyújtotta fel magát Prágában 1969 januárjában. Őt akkor tízezrek kísértek utolsó útjára.

A Rákospalotai köztemetőben nyugvó fiatalemberre azonban néhány éve már jobban odafigyelnek. Bauer Sándor halálának évfordulóján mindig megemlékeznek a sírjánál. Az idei január 28-i megemlékezésen többek között László Tamás országgyűlési képviselő, Hajdu László polgármester, több önkormányzati képviselő és Döbrentei Kornél író volt ott, utóbbi Fáklya című versét a Dózsa gimnázium egyik diákja olvasta fel.

Comments are closed.