Barkóczi Balázs nyerte az előválasztást

Kerületünkben, a budapesti 12-es körzetben a DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP és a Liberálisok jelöltje, Barkóczi Balázs 71,64 százalékot kapott, ellenfele, a Momentum-koalíció jelöltje, Palocsai Béla 28,36 százalékkal végzett. Elmondható tehát, hogy Barkóczi visszaverte azt a támadást, ami arra vonatkozott, hogy valaki helybéli-e vagy sem. A választókat meggyőzte Barkóczi programja, a DK szóvivője lesz tehát az az aspiráns, aki 2022-ben elindul a Fidesz jelöltjével szemben az országgyűlési választásokon. 

Az országos versenyt is a Demokratikus Koalíció jelöltje nyerte. Dobrev Klára 34,76 százalékkal végzett az első helyen (214 319 szavazat), Karácsony Gergelyt (27,31 százalék, 168 396 voks) utasította maga mögé, utánuk a meglepetésjelölt Márki-Zay Péter végzett, a hódmezővásárhelyi polgármester 20,43 százalékot kapott. Jakab Péter (Jobbik) 14,1 százalékkal lecsúszott a folytatásról, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András egyértelműen leszerepelt (3,4 százalék). 

Dobrev szerint „megmozdult az ország, hogy leváltsa a Fideszt…, de nincs még vége, készülünk a második fordulóra”. Karácsony Gergely azt mondta, előzőleg 30 százalékra számított, de miniszterelnöknek készül, és olyan dolgokat ígér, amit be lehet tartani. Márki-Zay arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem neki kellene visszalépnie Karácsony javára, meglátása szerint ő lenne a legalkalmasabb miniszerelnök-jelöltnek, mert az orbáni propaganda nagyon Dobrev Klárára (és Gyurcsányra) van kihegyezve. Megkezdődtek a három továbbjutó jelölt között a hatalomtechnikai tárgyalások. 

Voltak különben meglepő eredmények. Orosz Anna (Momentum) Újbudán meggyőző fölénnyel legyőzte a DK főpolgármester-helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet, Tordai Bence is behúzta a „kétharmadot” a DK-s Kálmán Olgával szemben Újpesten. A XV. kerületben leegyszerűsödtek a dolgok Barkóczi győzelmével, fölényes győzelmet aratott Hadházy Ákos a Momentum és a civilek támogatásával Zuglóban, az MSZP-s Hiszékeny Dezső több mint 50 százalékot kapott a XIII. kerületben.

A DK „behúzta” a megyeszékhelyeket is, és az is látszik, hogy vidéken látványosan alacsonyabb volt a választási részvétel, mint a fővárosban. Az elemzők egy része azt mondja, ez azért van, mert az emberek nem mernek kockáztatni. Mások szerint viszont az a valóság, hogy az ellenzéknek nincs elég szavazója vidéken. Ha Dobrev, ha Karácsony, ha Márki-Zay lesz a befutó, az lesz a dolga, hogy megmozdítsa a vidéki bizonytalanokat. A budapesti eredmények azt jelzik, hogy itt az Orbán-rendszernek már „csengettek”. De ez még nem lesz elég ahhoz, hogy választást lehessen nyerni 2022-ben. 

 

Comments are closed.