Balkonkertészet

Karantén idején felértékelődik az élelmiszer fogalma, értéke és ára is. Most, hogy sokunknak spórolnunk kell, viszont szívesen ennénk vitamindúsat és finom zöldségeket, erre is van módunk: még a legkisebb ablakpárkány is nyújt felületet az ültetésre. Mikéntjéről Barta Ildikó művelődésszervező beszélt.

Az igazi bőség érzetét tudja nyújtani, ha egy balkonládába ültetünk egy-két tő bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot, kakukkfüvet, metélőhagymát, ezeket lehet kapni a boltokban cserépben. Csak annyi a dolgunk, hogy az ablakpárkányra kitegyünk egy virágládát, rögzítsük gondosan a szél ellen, töltsük meg földdel és a palántákat ültessük bele. Darabjuk 300-400 forintba kerül, viszont egész nyáron fűszerezhetünk velük. Folyamatosan hozzák az új hajtásokat.

„Lehet vetőmagokat is kapni a boltban, balkonládába én a sarkantyúkát is ajánlom, mert szép és ehető a virágja és a levele is, salátákban. Javaslom a metélőhagymát, a retket. A piacon további palántáknak van szezonja: majoránna, lestyán, kakukkfű, ha efféléket beszerzünk, akkor már sokat tettünk a friss, elérhető zöldek érdekében – fejtette ki Barta Ildikó. – Akinek megadatott egy kisebb balkon, az már jóval nagyobb felülettel gazdálkodhat, vödrökben pedig már paradicsomtöveknek, felfuttatható uborkáknak is bőven jut hely.”

„A Dokumentumtár és Információs Központ Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/Dokuinfo/) napi szinten osztunk meg gyakorlati ötleteket. Kérem, kövessenek bennünket, itt tippeket adunk beszerzési helyekkel, mikrozöldek termesztésével kapcsolatban, csíráztatáshoz is, mely szintén olcsó lehetőség friss ízek eléréséhez. Példákat töltünk fel ehető növényekről való másképp gondolkodáshoz is. Aki kedvet kap a növények ültetéséhez, gondozásához, azt pedig szeptembertől várjuk a Dokumentumtár biokertész körében” – mondta zárásként Barta Ildikó.

Comments are closed.