Balesetmentes nyár

A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a vakáció alatt növekszik a gyerekbalesetek száma. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mind a szülők, mind a gyerekek tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel – hívja fel a figyelmet a police.hu.

Fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, hogyan kell szabályosan közlekedni. Beszéljék meg a gyalogosközlekedés alapszabályait, illetve érdemes áttekinteni a kerékpáros-közlekedési szabályokat is. Tudniuk kell, hogy elinduláskor, sávváltáskor és kanyarodáskor a körültekintés után kézzel jelezzék irányváltoztatási szándékukat.
Főútvonalon csak 12. életévét betöltött személy kerékpározhat. Ahol van kerékpárút, csak azon szabad kerékpározni. Kerékpárútról, kerékpársávról és lakott területen kívüli főútvonalról balra csak a kerékpárt tolva szabad bekanyarodni. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni, és a kerékpárt tolva, gyalogosként szabad áthaladni. Lényeges az is, hogy a láthatósági mellény viselése lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező.
Szintén a szülők feladata a kerékpárok átvizsgálása, illetve azok felszerelése a kötelező tartozékokkal.
Fontos a fürdőzés szabályainak betartása is. Fel kell hívni a gyermekek figyelmét arra, hogy kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeken fürdőzzenek, és hogy felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe. A vízi tragédiák nagy része ugyanis az ilyenkor fellépő izomgörcs, illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Comments are closed.