Babits híres vendégei

Babits Mihály egy évig lakott Rákospalotán a Fő út 2. szám alatti sarki házban. Fogarasról költözött ide 1911. október 15-én, és 1912. november 16-ig innen járt az Újpesti Állami Főgimnáziumba tanítani. Ez idő alatt több híres barátja is meglátogatta, Kosztolányi, Móricz és Komjáthy Aladár is dokumentálhatóan járt itt.

Móricz Zsigmond hiába jött 1911 telén, elkerülték egymást Babitscsal. A névjegyét hagyta itt a következő szöveggel: „Itt valék, a kutya egye magát! Fene hideg. Üres ház. Azért is megnéztem a lakásodat. Szép a triptichonod. De talán még szebb nyáron. Majd megnézem” – áll a XV. kerületi Adattárban.
Nagyobb szerencsével járt Kosztolányi Dezső, aki 1912-ben írt cikket Babitsról és készített fényképeket az Élet című lapba a lakásról, ebben így jellemezte a környéket: „Ez a rákospalotai vidék, amely már nem főváros, de még nem falu, hanem szomorú, mint a főváros, és szegény, mint a falu, alkalmas arra, hogy a poéta lámpája mellett visszautazzon a múltba, t.i. Dante világába! Hogy jól érzi-e itt magát? Azt mondja, jól…”.
Komjáthy Aladár Babits tanítványa volt a gimnáziumban, a költő fedezte fel a tehetségét. Komjáthy 1924-ben a Nyugatban írt cikkben szeretettel emlékszik vissza magyar és latin nyelv tanárára. „Délután … szépen fe­lsze­delőzködtem, s elmentem rákospalotai lakására. A község végén lakott, egy óriási szobában, melyet vörös függöny osztott két részre, s egy könyvekkel teli óriás, többsoros könyvespolc töltött ki.”
Babits 134 éve, 1883. november 26-án született, a huszonnyolcadik születésnapját biztos, hogy Rákospalotán ünnepelte.

Comments are closed.