Az azonosítót és a lakcímet is tartalmazza az új eSzemélyi

Már rögzítik az igénylő személyi azonosítóját (személyi számát) és a lakcímét is az újonnan kiállított személyi igazolvány (eSzemélyi) tároló elemén – tájékoztatott a Belügyminisztérium (BM). Az eSzemélyi azonban nem váltja ki a személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Az október 28-ától igényelt állandó személyazonosító igazolványok esetében az eSzemélyi tároló eleme már tartalmazza a személyi azonosítót és a lakcímadatot is (beleértve az állandó magyarországi lakóhelyet, a tartózkodási helyet, valamint a külföldi címet). A korábban igényelt okmányokra a lakcímadat az állampolgár kérelmére utólag is felírható – tették hozzá.

A személyi azonosító és a lakcím kizárólag az eSzemélyi tároló eleméből olvasható ki “megfelelő eszközzel”, az okmány felületén nem jelenik meg.

A BM kitért arra is, hogy lakcímváltozás bejelentése esetén a személyes ügyintézéskor nemcsak a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát) cserélik ki, hanem a személyazonosító igazolvány tároló elemén is rögzítik az új lakcímet. A lakcímadat utólagos rögzítését csak személyesen lehet intézni.

Ha a külföldi cím változását elektronikusan jelentik be, az új cím nem kerül automatikusan a személyazonosító igazolvány tároló elemére, ezt csak személyes ügyintézés útján lehet feltenni.

A személyi azonosítót és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt nem váltja ki az eSzemélyi.

Comments are closed.