Az utolsó tanév előtt

Kovács Tibornak, a Károly Róbert Általános Iskola igazgatójának munkáját nem először ismerték már el. A kiváló pedagógus 1985 ben Gyermekekért Érdemérmet, 2013-ban Magyar Arany Érdemkereszt elismerést vehetett át. Legutóbb pedig az önkormányzattól a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérmet kapta.

Kovács Tibor/Fotó: XV Média, Vargosz

Kovács Tibor/Fotó: XV Média, Vargosz

– Az állami kitüntetés fényesebbnek tűnik, ám a legutóbbi elismerésre sokkal büszkébb vagyok, mert ezt attól a közösségtől kaptam, ahol a mindennapjaimat töltöm – mondta.
Kovács Tibor 2010. augusztus 1-jén lett a Károly Róbert Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda elnök-igazgatója. Nagy szerepe volt abban, hogy a három intézmény különválása zökkenőmentes legyen. Ezt követően eldönthette, melyik intézmény munkáját irányítja tovább.
– A Bogáncs utcai általános iskolát választottam. Az élet igazolta is a döntésemet, a szakközépiskolát ugyanis egy évvel később beolvasztották a Kontyfába, majd felmenő rendszerben szép lassan megszüntették. Az általános iskola azonban megerősödött, és azóta is nagy népszerűségnek örvend a szülők körében – magyarázta az igazgató.
A rákospalotai iskolaigazgató biológia–földrajz szakos pedagógusként kezdte a pályafutását. A két tantárgyat azonban csak rövid ideig taníthatta, mert hamar bekerült az oktatás irányításába. A gyermekszervezet megyei vezetőjeként 1985-ig, majd a rendszerváltásig a Salgótarján Városi Tanács művelődési osztályának vezetőjeként dolgozott. A bátonyterenyei Erkel Ferenc Általános Iskola igazgatója lett 1990-ben, ahol hat év alatt diákköztársaságot hozott létre.
Az újszerű kezdeményezés híre messzire eljutott, még Göncz Árpád köztársasági elnök is meglátogatta őket. Ezt követően hat éven át volt alma materét, a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumot irányította, majd a Fővárosi Pedagógiai Intézet és Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatója volt. A Közoktatási Szakértők (országos) Egyesületének előbb főtitkára, majd elnöke volt 2004 és 2009 között. Két évtizedes vezetői gyakorlattal érkezett a kerületbe, ahol a korábban szerzett tapasztalatait is kamatoztatni tudta.
– Tavaly januárban elértem a nyugdíjas korhatárt, de éreztem még erőt a folytatásra, ezért két év hosszabbítást kértem és kaptam. A mandátumom a következő tanév végén jár le. Úgy szeretném átadni a stafétabotot, hogy az utódomnak csak folytatnia kelljen az elkezdett munkát.

Comments are closed.