Az ülés után még minden kerületvezető a helyén volt, másnap az alpolgármester jogköreit megvonták

Határozatképesnek bizonyult a szeptember 5-re és 11-re összehívott képviselő-testületi ülés is, így több fontos napirendről döntés születhetett. Ezeket követően még egy határozatképes ülés volt szeptember 18-án.

Dr. Pintér Gábor alpolgármester visszahívásáról és a RUP-15 Kft. ideiglenes ügyvezetéséről tárgyalt volna szeptember 18-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Hajdu László polgármester előterjesztőként elmondta, hogy egyrészt a hónapok óta tartó politikai csatározások miatt megrendült a bizalma dr. Pintér Gáborban, másrészt elfogadhatatlannak tartja, hogy az alpolgármester több ülésen nem vett részt a testület munkájában. Dr. Pintér Gábor nem kommentálta ezt, több képviselő azonban pro és kontra érveket sorakoztatott a visszahívás mellett és ellen. A testület végül nem fogadta el a napirendeket, így nem volt miről tárgyalni.

A polgármester végül szeptember 19-én megvonta dr. Pintér Gábor minden jogkörét.

A szeptember 18-i ülést megelőzően a hónapban még két ülésnap volt. A szeptember 11-én négy rendkívüli testületi ülésre várták a képviselőket. A Fidesz-KDNP-frakció által kezdeményezett első ülésen a polgármester elleni fegyelmi eljárás, valamint egy olyan rendeletmódosítás szerepelt, ami hatásköröket vont volna el Hajdu Lászlótól. A fegyelmire vonatkozó napirendet – az ülésnapon kézhez kapott törvényességi észrevételek miatt – végül nem tárgyalták, de mint dr. Pintér Gábor alpolgármester elmondta, később visszahozzák a testület elé, mert a frakció szerint Hajdu László több képviselő-testületi határozatot nem hajtott végre.

Az egyes polgármesteri hatáskörök átruházását célzó előterjesztést a testület többsége végül nem támogatta.

A következő ülések során a megfogyatkozott, de határozatképes testület megszavazta a kerületi közalkalmazottak 10 ezer forintos keresetkiegészítését. Úgy határoztak a képviselők, hogy pályázatot írnak ki a RUP-15 Kft. ügyvezetői tisztségére. Támogatták, hogy kerületünk kulturális együttműködési megállapodást kössön Prága 12. kerületével.

A hónap elején tartott ülésnapot szintén megtartották a képviselók és úgy határoztak, hogy újabb öt évre dr. Sólyom Olimpiát nevezik ki az Egészségügyi Intézmény főigazgatójának.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Meghatározta a testület a kerület három összevont óvodájának – a Hétszínvirágnak, a rákospalotainak és az újpalotainak – felvételi körzeteit.

Elfogadták az önkormányzati lakások 2017. évi rendkívüli ellenőrzéséről, felméréséről készült polgármesteri beszámolót, egyben az ellenőrzés során felmerült anomáliák – jogcím nélküli lakók kijelentése, a földhivatali számítógépes nyilvántartásban nem szereplő lakások nyilvántartásba vétele, az érvényes bérleti szerződéssel nem rendelkező lakáshasználók helyzete – rendezéséről is határoztak.

A Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség számára 6 750 000 forint támogatást biztosított a grémium, amit a Kossuth Lajos utca 10. szám alatt megépülő négycsoportos református óvoda tervezési költségeinek támogatására fordíthat az egyház.

A Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatói tisztségére pályázatot írtak ki, a pályázat véleményezésére bizottságot hoztak létre.

Egy korábbi ülésen már tárgyalta a testület a Rákospalotai Múzeum és Rendezvényközpont építészeti tervpályázat lebonyolításáról szóló előterjesztést, amit akkor nem fogadtak el. Most ismét napirendre került ez a téma. A képviselők többsége ezúttal úgy szavazott, hogy a Liva-malom, azaz a Lápok Háza legyen a Rákospalotai Múzeum.

A képviselő-testület megbízta a RUP-15 Kft.-t az Egészséges Budapestért Program kerületi fejlesztési tervének elkészítésével, és erre a célra bruttó 3 810 000 forintot biztosított a cég számára. Ugyancsak a RUP-15 Kft.-t bízta meg a grémium az Újpalotai Közösségi Ház megvalósításához szükséges intézkedések lebonyolításával.

Arról is határozat született, hogy mérje fel az önkormányzat a kerületi játszóterek állapotát, majd ezt követően készüljön javaslat a rendbetételükre.

(A testületi ülések élőben és felvételről is megtekinthetők az onkormanyzatitv.hu és a bpxv.hu honlapokon.)

Comments are closed.